Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Društvene mreže mogu smanjiti rizik od depresije kod starijih osoba

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 3401 ispitanika starijih od 67 godina i svi su živjeli u svojim domovima.

Druženje uz pomoć društvenih mreža može pomoći starijim osobama koje pate od bolova smanjujući njihov rizik za razvoj deperesije, pokazalo je američko istraživanje. Starije osobe koje pate od hroničnih bolova izložene su riziku depresije.

Kad zbog tih bolova moraju ostati u kući tada se manje druže s prijateljima i članovima porodice i rizik od depresije se povećava, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Journals of Gerontology.

Ublažavanje stresa od izolacije

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 3401 ispitanika starijih od 67 godina i svi su živjeli u svojim domovima. Oko trećine ispitanika živjelo je samo, a 1833 ili 54 posto navelo je da je u prethodnih mjesec dana patilo od bolova.

Među ljudima koji su patili od bolova stopa depresije bila je niža u skupini koja je koristila društvene mreže za kontakte. Šest posto onih koji su koristili društvene medije žalilo se na depresiju u usporedbi s 15 posto onih koji nisu koristili društvene mreže.

To istraživanje jedno je od prvih koje se bavilo pitanjem mogu li društvene mreže ublažiti stres od izolacije koja je posljedica bolova, kazao je voditelj studije Shannon Angs sa univerziteta Michigan u Ann Arboru.

– Korištenje društvenih mreža za održavanje kontakata s članovima porodice i prijateljima dobar je način kompenzacije za starije osobe koje zbog bolova moraju ograničiti svoje društvene aktivnosti. Društvene mreže neće zamijeniti susrete uživo no nadomjestit će smanjenu tjelesnu aktivnost –  kazao je Ang. Za nas ovo je studija o očuvanju mentalnog zdravlja, dodao je.

Stručnjaci ističu da starije osobe mogu imati osjećaj potpore društva i nakon telefonskih poziva, video konferencija, mobilnih aplikacija i druge tehnologije sa sličnim učincima. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje