Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dosta blamaže! 7 jela koja jedemo na pogrešan način

Preuzmite sliku

Jedu li se kod kuće, u krugu porodice i prijatelja, jela poput škampa, pilećih krilca ili meko kuhanih jaja ne zadaju probleme, ali nađemo li se u situaciji kad bonton nalaže uglađeno ponašanje – mnogi se nađu u problemu ne znajući šta i kako.

Dodatno mogu zbuniti kliješta ili makaze koje se poslužuju uz takva jela, ali uz malo prakse nećete se izblamirati na svečanom ili poslovnom ručku.

Meko kuhana jaja

Uz meko kuhana jaja na stol mogu doći makaze s okruglim otvorom kako bi se u jednom potezu mogao prerezati vrh jajeta. Poslužiti može i nož kojim lagano udarite jaje s bočne strane, prerežite ga i vrh odložite na tanjirić. Na vrh možete staviti komadić maslaca i posoliti ga te pobiberiti i jesti kašikicom. Dopušteno je i začiniti jaje nakon svakog zalogaja.

 • Sushi

  Sushi je dopušteno jesti prstima i drvenim štapićima. Jedete li ga prstima, podignite ga lagano s dva prsta. U slučaju da koristite štapiće, pripazite da ugao od tanjira bude što manji, odnosno da budu gotovo paralelni sa stolom. Sushi nemojte umakati u sojin umak, nego iskoristite komadić ukiseljenog đumbira umjesto kista pa lagano premažite umakom. Prema bontonu, zabranjeno je odvajati nadjev, rezati sushi ili ga ostaviti da predugo stoji na tanjiru.

  Kavijar

  U finim restoranima kavijar se poslužuje dobro ohlađen na usitnjenom ledu uz kriške tosta ili krekere. Najčešće dolazi u staklenim ili kristalnim posudama jer srebro i metal mogu ostaviti metalni okus u ustima. Kavijar se vadi kašikicom na tost ili krekere i sve zajedno jede se prstima. Ponekad se poslužuje s dodacima kao što su vrhnje ili jaja, koji se u tom slučaju najprije stavljaju na podlogu, a zatim se dodaje kavijar. Kreker je potrebno pojesti u jednom zalogaju. Međutim, prema mišljenju purista, dodaci samo smetaju, a kavijar valja piti s dobro ohlađenom votkom.

  Pileća krilca

  Nađete li se u manje formalnom okruženju i želite uživati u pilećim krilcima, ali bez umaka i mesnih sokova od brade do čela, poslužite se damskim trikom. Primite krilca na krajevima kosti, pronađite završetak veće kosti te izvucite hrskavicu koja se ondje nalazi. Pronađite manju od dvije kosti pa je olabavite i izvucite te jednako učinite s većom kosti. Batak je pristojno primiti s prstima na krajevima kosti. Ovo pravilo, nažalost, ne vrijedi u vrhunskim restoranima, ali ionako je malo vjerovatno da će se naći na jelovniku.

 • Guščja pašteta

  Bez obzira na ime, fois gras nije pašteta i zbog toga je nikako ne treba razmazivati na tost. Francuzi su alergični na to jer deliciji pristupaju ozbiljno i s poštovanjem. Umjesto razmazivanja, odrežite komad, stavite na hljeb i uživajte.

  Puževi

  Puževi također mogu zadati glavobolju od razmišljanja o tome s koje im strane prići. Ako su posluženi uz alat s okruglim vrhom koji podsjeća na škare, primite ga s jednom rukom i poslužite se njime obujmite ljušturu. U slučaju da na stolu imate samo ubrus, iskoristite ga i primite puža s jednom rukom, a s drugom viljuškom izvucite meso i umočite ga u umak. Viljuške za puževe posebnog su oblika i imaju „dva“ zuba.

  Jastog i hlap

  Jedete li jastoga u restoranu, dozvoljeno je prstima pridržavati jednom rukom dok viljuškom vadimo meso, a kuhinjskim kliještima lagano se čisti od oklopa. Hlap se od jastoga razlikuje po kliještima, zbog čega se često uz njega poslužuje i štapić kojem se lakše vadi unutrašnjost. U brojnim restoranima kuhari olakšaju posao gostima tako da u kuhinji slome kliješta, ali ako nisu, to učinite sami.  (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,