Nedjelja, 25. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Domaćice znaju kako da se izbore sa flekama: Sirće, ulje za bebe, fen za kosu…

Pogledajte savjete koje su domaćice isprobale i podijelile on-line sa drugima kao djelotvorne. Od čišćenja tvrdokornih naslaga masnoće u kuhinji do uklanjanja neugodnih mirisa iz stana. Pa da probamo.

 Čišćenje kupatila od kamenca i prljavštine

Radi se o domaćem spreju koji je vrlo jednostavno napraviti. U bočicu se stavi tri četvrtine sirćeta i jedna četvrtina sredstva za pranje posuđa. Poprska se po pločicama, lavabou i kadi i ostavi nekoliko sati.

– Malo smrdi na sirće, ali djeluje. Ponekad treba poprskati u nekoliko navrata, ako je kupatilo prljavije – napisala je jedna domaćica na Redditu, a prenosi “Daily Mail”.

Neko drugi je predložio ribanje kamenca u kupatilu plastičnom četkom za automobile.

– S tim nema šale, u mom kupatilu je bilo toliko kamenca da sam otišao u prodavnicu i kupio plastičnu četku za poliranje automobila. Pričvrstio sam je na bušilicu i tako očistio pločice. Prvo sam testirao na neupadljivom mjestu da vidim hoće li biti ogrebotina – napisao je.

– Trebalo mi je neko vrijeme, ali uspješno sam očistio kupatilo od naslaga kamenca – dodao je.

 Čišćenje mikrovalne

Tu pomaže limun. U činiju stavite pola čaše vode i sok od limuna. Stavite to u mikrovalnu i uključite je da radi sve dok ne nastane para. Ona će omekšati i najtvrdokornije naslage hrane, čak i u uglovima.

Kada nastane para, isključite mikrotalasnu i ne otvarajte vrata nekoliko minuta. Prebrišite je lagano papirnatim ubrusom, sva nečistoća će ostati na papiru.

Čišćenje naslaga masnoće u kuhinji

Želite li da se riješite naslaga masnoća na ormarićima koji se nalaze iznad ili pored šporeta, kao i na aspiratoru, u lonac dodajte vode tako da popuni dvije trećine – pa zakuvajte. Potom dodajte jednu kašiku tečnosti za pranje posuđa i četvrtinu šolje soda bikarbone. Odmaknite se jer će se zapjeniti.

Kada se reakcija smiri, ostavite smjesu na laganoj vatri da isparava. Para će omekšati tvrdokorne naslage masnoće i biće lakše da ih uklonite.

Jedna žena je na Redditu napisala da ona koristi bebi ulje u čišćenju masnih naslaga u kuhinji. Jednostavno protrlja njime naslage. Ova metoda posebno se dobrom pokazala u čišćenju naslaga na aspiratoru.

Čišćenje zidova od lijepka

Želite li sa zida da uklonite naslage lijepka, pomoći će vam fen za kosu. Naime, toplina će lijepak omekšati i biće lakše da se ukloni. (Zena Blic)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,