Današnji gadgeti sve su pametniji, ali iako smo se navikli koristiti ih svaki dan, i dalje mnogi korisnici često rade pogreške.

Stručnjakinja otkriva: Evo koje uređaje treba isključiti iz struje da biste uštedjeli novac
Foto: Ilustracija

Podsjećamo na neka zlatna pravila koja mogu produžiti život vašem pametnom telefonu ili drugom uređaju, a možete i smanjiti troškove energije.

"Kad je uključen u struju, uređaj troši iako je ugašen i ništa ne radi", kaže stručnjakinja Natalia Lachim ze Metro.

Električna energija i tada kroz njega prolazi, povećavajući tako vašu potrošnju i račune. Kako biste ih smanjili, izvucite utičnicu uređaja i tako zaustavite protok električne energije. No, koji su kućanski uređaji najveći energetski potrošači? 

Frižider/zamrzivač: Budući da frižider i zamrzivač moraju uvijek raditi, ne iznenađuje činjenica da u kućanstvu na njih u prosjeku odlazi 12% ukupne električne potrošnje, a premda ga se ne može jednostavno isključiti, možete se pobrinuti da frižider uvijek radi maksimalno učinkovito, kaže Natalia.

"Najjednostavniji način da osiguramo njegovu učinkovitost jest da ga redovno čistimo, izvana i iznutra. Brisanje prašine s vanjske strane osigurava da ona ne uđe unutra i ne poremeti rad hladnjaka, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane s isteklim rokom znači da motor neće morati davati svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom", dodaje. 

Televizor: Studija iz 2021. pokazala je da je u čak 98% kućanstava u Velikoj Britaniji televizor uvijek uključen. Mnogi naime krivo pretpostavljaju da ga gašenjem daljinskim upravljačem potpuno isključuju, no to često nije slučaj. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh. 

Kuhalo za vodu: Iako nije najveći krivac za crpljenje energije, Natalia kaže da će kuhalo za vodu također povećati račun za struju, pa je najbolje da bude isključeno.

"Inače, i kad se ne koristi, troši oko 0,3 kWh", rekla je.

Punjači: Mnogima su punjači uvijek uključeni i spremni za punjenje raznih uređaja, a Natalia kaže da nas punjač koji samo stoji u struji košta previše; tačnije povećava račun za oko 20 eura godišnje.