Mikrovalna pećnica je izuzetno praktična za brzo podgrijavanje hrane, ali nije svaka namirnica pogodna za zagrijavanje na ovaj način.

Ako želite očuvati svoje zdravlje i sačuvati nutritivnu vrijednost hrane, važno je da obratite pažnju na koje namirnice podgrijavate u mikrovalnoj pećnici.
Jedan od problema kod mikrovalnog zagrijavanja je neujednačeno zagrijavanje hrane. To znači da određeni dijelovi hrane mogu ostati nedovoljno termički obrađeni, čime omogućavaju preživljavanje bakterijama. Osim toga, tokom podgrijavanja može doći do stvaranja kancerogenih toksina.
Koje namirnice biste svakako trebali izbjegavati podgrijavati u mikrovalnoj pećnici?
Jaja
Nikada nemojte podgrijavati tvrdo kuhana jaja u mikrovalnoj. Para unutar jaja nema gdje izaći, zbog čega može doći do eksplozije. Kajgana je sigurna, ali tvrdokuhana jaja nikako.
Piletina
Kada se piletina podgrije, dolazi do promjena u proteinskom sastavu koje otežavaju varenje. Najbolje je da ostatke piletine pojedete hladne ili ih iskoristite za sendvič ili salatu.
Zamrznuto meso
Odleđivanje mesa u mikrovalnoj često dovodi do neujednačenog otapanja. Neki dijelovi ostaju smrznuti, dok se drugi već počinju kuhati, što stvara povoljne uslove za razvoj bakterija. Najbolje je meso odlediti prirodnim putem u frižideru.
Riža
Riža može sadržavati bakterije koje prežive kuhanje, posebno Bacillus cereus, koja proizvodi spore otporne na toplotu. Ako podgrijavate rižu, pazite da dostigne temperaturu blizu ključanja i da ostane iznad 60°C kako bi bila sigurana za konzumaciju.
Ljute papričice
Iako same ljute papričice neće biti oštećene, prilikom otvaranja mikrovalne mogu osloboditi isparenja koja iritiraju oči i grlo. To može biti prilično neugodno iskustvo.
Voće
Voće bogato vodom, poput grožđa, može eksplodirati u mikrovalnoj, dok suho voće, kao što je suho grožđe, može početi da se dimi. Ako već morate podgrijavati voće, najbolje je da ga prvo isiječete, kako bi para imala izlaz.
Povrće
Određene vrste povrća, poput celera, cvekle i špinata, sadrže nitrate koji se pri podgrijavanju mogu pretvoriti u toksične materije. Gljive mogu izazvati nadutost zbog promjena u proteinima, dok krompir gubi ukus i može postati uzrok botulizma ako nije pravilno skladišten.
Kao što možete vidjeti, iako miktovalna pećnica može biti brz i praktičan način za podgrijavanje hrane, potrebno je biti pažljiv i svjetsan koja jela ne bi smjeli podgrijavati.
Slijedeći ove savjete možete očuvati nutritivnu vrijednost hrane, ali i svoje zdravlje.