Da li bacate čep od vina? Ovo je greška. Neupadljivi predmet može vam biti od koristi čak i nakon što popijete piće.

Zahvaljujući plutanom čepu uštedjet ćete više od jedne kuhinjske katastrofe. Od danas, umjesto da ga bacite u kantu, ubacite ga u lonac i pratite šta će se desiti
Zašto staviti čep od vina u lonac?
Ako niste znali za ovaj trik, garantujemo da ćete biti iznenađeni, znajući koliko može biti od pomoći u kuhinji.
Plutani čep će vam pomoći da sačuvate varivo koje brzo zagori. Jela koja mogu lako da zagore i zahtijevaju puno miješanja, a posebno kada stavimo recimo kupus da kuhamo, čepovi od vina će vam pomoći u tome.
A kako je teško stajati pored lonca sa varjačom nekoliko sati, kupus se često lijepi za dno, a miris paljevine prožima čitavo jelo. Katastrofa, ali ne nužno. Čep za vino će pomoći.
Ako nam se desi da "zapalimo2 varivo, samo ga stavite u drugu posudu (bez zagorjelih ostataka, naravno), dodajte čep od vina i prokuhajte. Drvo bi trebalo da apsorbuje miris paljevine, zahvaljujući čemu će našoj čorbi povratiti prvobitni ukus. Kasnije, samo treba da izvadite čep i uživate u ukusnoj čorbi od kiselog kupusa.
Kad smo već kod plutanog čepa, donosimo još nekoliko super trikova u kuhinji:
1. Aromatizacija tekućina
Neki kuhari stavljaju plutane čepove u lonac s vinom koje se koristi za kuhanje. Smatra se da pluto pomaže apsorbirati tanine i može omekšati okus vina.
2. Održavanje kipuće tekućine pod kontrolom
Ako kuhate nešto što lako kipi (npr. mlijeko ili bujon), dodavanje plutana čepa u lonac može pomoći u sprječavanju prebrzog dizanja pjene. Čep služi kao vizualni indikator jer se počinje brzo kretati kad tekućina dođe do tačke vrenja.
3. Omekšavanje hobotnice
U nekim mediteranskim kuhinjama postoji tradicija dodavanja plutanog čepa u vodu pri kuhanju hobotnice. Vjeruje se da enzimi iz prirodnog pluta mogu pomoći u omekšavanju mesa. Iako nema naučnih dokaza za ovu tvrdnju, mnogi kuhari i dalje prakticiraju ovu metodu.
4. Zanatske i praktične upotrebe
Plutane čepove možete koristiti za izradu podmetača za vruće lonce ili za stvaranje prirodnih filtera za začine u supama (ako ih stavite u mrežastu vrećicu s lovorovim listom i paprom, mogu plutati i olakšati vađenje začina nakon kuhanja).
Napomena: Ako planirate koristiti plutane čepove u kuhanju, pobrinite se da su od prirodnog pluta, a ne od sintetičkih materijala, i da nisu tretirani hemikalijama ili bojama.