Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dolazi ljeto: Kako i kada čistiti filter od klima-uređaja?

Preuzmite sliku

Servis klima-uređaja obavite godišnje, prije sezone hlađenja, a sami ga možete čistiti svaki mjesec, savjetuju stručnjaci.

Dobrim održavanjem klima-uređaja produžavate im vijek trajanja i štedite novac

“Filtere možete čistiti i svake sedmice ako u kući imate puno tepiha, ljubimaca ili pušite. Otvorite uređaj i pogledajte koliko se prašine “ulovilo”. Ne čekajte da vam iz klime počne izlaziti neugodan miris, jer tad je kasno i morat ćete zvati servisera”, upozoravaju stručnjaci.

Klima-uređaji koji se ne čiste redovno mogu uzrokovati opasne bolesti poput legionele, a uzrokuju i astmu te alergije.

“Sredstva za čišćenje isparivača djeluju antibakterijski. Samo dobro pošpricajte isparivač i ostavite da djeluje 15 minuta. Vratite oprane i osušene filtere te zatvorite uređaj. Sredstva ne treba ispirati vodom, nego samo upalite klimu na hlađenje na nekih 10 do 15 minuta. Tako će se sredstvo isprati iz ćelija i otići u kadicu u kojoj se skuplja kondenzat pa i nju dezinficirati”, objašnjavaju majstori, prenosi portal 24sata.hr.

Dodaju da postoje i tabletice za kadicu, koje u većini uređaja možete sami umetnuti. Kadica se nalazi ispod isparivača, a tokom sezone hlađenja tableta će se u njoj otapati i ubijati bakterije.

Upozoravaju se vlasnici da ne bi trebali dirati vanjsku jedinicu uređaja. Nju možete iščetkati metlicom ako se na izmjenjivač okrenut prema zidu ulove prašina i pelud. Nemojte je otvarati, rastavljati ni prati. To će obaviti stručnjak tokom redovnog servisa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: