Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doktori upozorili šta nikako ne biste trebali raditi prije seksa

Preuzmite sliku

Žene prije seksa nikako ne bi trebale ići na WC mokriti, jer ako uriniraju prije time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog David Kaufmann.

On navodi kako je ideja da žene trebaju ići piškiti prije seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi vjeruju.

Ipak, ističe da je jedan dio mita tačan – onaj po kojem žene obavezno trebaju ići mokriti poslije seksa, jer se na taj način ispiru bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva.

Međutim, s druge strane, uriniranje prije seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog mjeseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

Seks kao uzrok problema

I pretjerivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde doktori. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog mjeseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna.

– Mokraćna se cijev nalazi uz vaginu što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije – istaknula je američka ginekologinja Mary Jane Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rodile, a neke je žene mogu dobiti nakon svakog seksualnog odnosa.

 • Simptomi 

  Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakterizira ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promjena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne liječi na vrijeme može prouzročiti infekciju mjehura i bubrega.

  Liječenje

  Čim primijetite prve simptome preporučuje se zatražiti pomoć doktora. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izliječiti infekciju.

  Također, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospješiti mokrenje, a samim time i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izliječi seks je najbolje izbjegavati.

  Prije seksa se ne pije ni svaki lijek!

  Antihistaminici, lijekovi koji se standarno djeluju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, hunjavice ili svrbeža, nešto su što žene ne bi trebale piti prije seksa.

  Naime, istraživanja su pokazala kako antihistaminici djeluju tako da opuštaju sva tkiva tijela – od usne šupljine pa sve do genitalnog područja.

  Samim time, postitanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi. Ona je tu da učini seksu ugodnim, ali i pospješuje orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla učiniti seks manje ugodnim. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,