Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Doktor upozorava: Ako ste spavali manje od 6 sati, u tijelu ste aktivirali alarm

Preuzmite sliku

Ukoliko ste spavali ili inače spavate manje od šest sati, uticali ste na zdravlje i više nego što mislite.

I “vrapci na grani znaju” da je savjet stručnjaka da svaka odrasla osoba treba u prosjeku da spava između sedam i devet sati. Nije tajna da je pojedinim ljudima neprospavana noć uobičajena stvar, ali ona može da uzrokuje niz zdravstvenih problema, tvrde ljekari. Ovo se naročito odnosi na sve one koji se bore protiv nesanice.

Nedovoljno sna može da dovede do raznih problema, od povećanog nivoa anksioznosti do gubitka produktivnosti. Doktorka Su Pikok je upozorila na promjene koje ćete osjećati.

Manjak sna može da ugrozi čitavi imuni sistem, a evo šta sve može da se dogodi telu ako spavamo manje od šest sati:

– slabiji imunitet

– povećani nivo anksioznosti

– povećan rizik od depresije-
– poremećaji menstrualnog ciklusa

– pojačano debljanje

– gubitak produktivnosti

Nedavno sprovedena istraživanja takođe potvrđuju da manje od šest sati sna može da utiče na naše zdravlje na mnogo različitih načina.

“Naša istraživanja pokazuju da su ljudi koji spavaju tek šest sati noću ili još manje od toga, izloženi znatno većem riziku od kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija, moždani i srčani udar. Postoji i povećan rizik od dijabetesa i drugih hroničnih stanja. I ne samo to, nedostatak sna takođe je usko povezan sa oštećenjem pamćenja i kognitivnim sposobnostima, a čak povećava rizik od Alchajmerove bolesti”, objasnila je doktora Su Pikok. (Mondo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,