Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dokazali da su žene ipak bolje vozačice od muškaraca, evo i zašto

Preuzmite sliku

Žene su bolji vozači od muškaraca, a sudeći prema broju teških saobraćajnih nesreća, čak su dvostruko bolje.

Britanski naučnici koristili su podatke njihove vlade o 14,425 nesreća sa smrtnim ishodom u saobraćaju u razdoblju od 2005. do 2015. godine. U tom su broju samo nesreće koje su uključivale više od jednog vozila. Bez da su pripisivali krivnju bilo kojem vozaču, oni su računali broj poginulih ljudi povezanih s vozačima automobila, kombija, kamiona, motocikala, autobusa i bicikala.

Istraživanje koje su objavili u časopisu Injury Prevention otkrilo je da su u velikim nesrećama najčešće sudjelovali kamioni i autobusi, a motocikli su bili dvostruko opasniji za druge sudionike prometa nego automobili. Vozači bicikla bili su u najmanjem broju nesreća koje su uključivale i druge ljude.

  • Međutim u usporedbi sa ženama, vozači automobila i kombija imali su dvostruko više fatalnih nesreća. Vozači kamiona imali su četiri puta više nesreća od vozačica kamiona, a motociklisti čak 12 puta više nesreća od motociklistica. Kod vozača bicikala i autobusa nije bilo razlike među spolovima.

    – Zanimljivo je da smo ovom studijom promatrali razinu rizika koju vozač predstavlja za druge sudionike prometa, a to je aspekt koji se vrlo rijetko promatra – zaključila je voditeljica istraživanja Rachel Aldred iz Sveučilišta Westminster u Londonu. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,