Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dokaz ljubavi: Da li će vam veza biti bolja ukoliko imate uvid u telefon svog partnera?

Preuzmite sliku

Najintimniji predmet savremenog čovjeka definitivno je mobilni telefon koji, zahvaljujući internetu, u sebi sadrži informacije o nama kojih možda ni sami nismo svjesni. 

Mobilni telefon uspio je da postane čovjekov najbolji prijatelj koji pomaže onda kada je pomoć potrebna i čuva tajne za koje smo možda i zaboravili da smo izgovorili.

Ali da li nam je on i najveći prijatelj kada je riječ o našoj emotivnoj vezi s partnerom? Pitanje koje često muči zaljubljene parove jeste da li bi šifru svog telefona trebalo da daju svom partneru? 

Brojni psiholozi mišljenja su da je uvid u telefon između partnera potpuno nepotreban, i da uvijek vodi ka nepoverenju.

Oni smatraju da kada god se uhvatite za mobilni voljene osobe, da je to razlog da provjerite njegovu iskrenost prema vama i to je sam početak otvaranja Pandorine kutije nepovjerenja.

S druge strane, mišljenja su i da kada vaš partner krije svoj mobilni telefon ili ga okrene, to je skoro siguran znak da vam nešto prećutkuje. 

Zbog toga mnogi parovi, u želji da dokažu svoju ljubav i odanst, daju voljenoj osobi uvid u svoj telefon misleći da je to najveći dokaz njihove ljubavi. Ali da li je ovo zaista dokaz ljubavi?

 • Koliko vam u vezi mobilni telefon može pomoći da voljenoj osobi izjavite ljubav, toliko može naštetiti čak iako je pregledanje tuđeg telefona s dozvolom, mišljenja su psiholozi.

  O tome da li bi sa voljenom osobom trebalo da razmijenite šifru telefona i da li će to vašu vezu učiniti intimnijom i stabilnijom, govori Jovana Nešić, psiholog:

  – Dogovor oko uvida u telefon partnera neće puno uticati na to da veza bude bolja ili funkcionalnija, a svakako da nije siguran pokazatelj da će partneri biti iskreniji jedno prema drugom.

  – Uvijek postoji opcija da se obriše nešto što ne želimo da partner vidi, a za čim ćemo vjerovatno češće posezati ukoliko znamo da nam partner provjerava telefon – ističe ona i navodi primjer zbog čega druge osobe ne bi trebalo da čitaju vaše poruke:

  – Telefon nam služi za razgovore i dopisivanja sa bliskim prijateljima, a to što nama naši prijatelji kažu u poverenju, ne znači da žele da to i naš partner zna. Ipak, određena doza intimnosti treba da postoji i važno je da napravimo zdravu granicu između sebe i patnera, jer nismo jedno. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,