Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dojenje u javnosti: Pravo svake majke!

Preuzmite sliku

Iako je većina žena barem jednom prijekorno pogledala majku koja doji u javnosti, kada su i same postale majke bitno se promijenio njihov pogled na svijet. Pomalo je suludo ostajati u kući samo zato što će u šetnji beba možda ogladnjeti. Majke imaju pravo dojiti gdje i kada se ukaže potreba.

Dojenje u prvim sedmicama nakon poroda podrazumijeva mnogo dodira kožom-na-kožu s djetetom i samim time mnogo druženja. No, kada dijete malo ojača, a vama dosadi gledati u prirodu samo kroz prozor, ne dozvolite da vas strah od dojenja u javnosti u tome sprječava. Djetetove potrebe vam trebaju biti na prvom mjestu, a vrlo je lako brinuti i o tuđim osjećajima. Obična tetra pelena ili bebina dekica bit će sasvim dovoljna da vašoj bebi pružite ugodno dojenje, a da niste izloženi pogledima prolaznika, piše Index Rouge.

Prilikom odlaska s djetetom u prirodu imajte na umu sljedeće:

Prikladno se obucite: Košulje koje morate raskopčavati ili majice koje morate uzdignuti poprilično su nezgodan izbor kada je u pitanju dojenje. Odaberite odjeću koja će vam olakšati da dojite diskretno. Birajte majice na kopčanje ili dvoslojno odijevanje. Ako majicu morate uzdignuti, pobrinite se da ispod imate potkošulju koju možete spustiti ispod ruba grudnjaka i tako osloboditi dojku, a istovremeno biti odjevena.

Reagirajte na vrijeme: Do sada ste već vjerovatno upoznali bebu dovoljno dobro da znate kako to izgleda kada postane nervozna i gladna. Reagirajte što prije, kako beba ne bi započela s neutješnim plakanjem, jer tada ćete teško uspjeti osigurati privatnost tokom dojenja.

Planirajte unaprijed: S djetetom izađite na svjež zrak nakon dojenja i kratkog odmora. Tako ćete imati vremena za šetnju prije nego dijete ogladni. Uostalom, ako beba doji svaka 2 sata, a planirate ostati duže vani, ovako ćete izbjeći dva dojenja u javnosti.

Pravilan položaj tokom dojenja: Ne možete dijete požuriti da se brže najede, pa će tako dojenje u javnosti trajati vjerojatno jednako dugo kao i kod kuće. Nepravilan položaj prilikom dojenja rezultira bolovima u leđima i vratu, gdje dok se vi nalazili. Obratite pažnju na pravilan položaj kako bi izbjegli bolove. Naravno, ako vam treba potpora kako dijete ne bi morali držati na ruci, umjesto jastuka za dojenje i javnosti će dobro poslužiti i torba s pelena koju sigurno imate u kolicima ili vaša jakna koju možete smotati u valjak i staviti ispod djeteta. Ne sramite se ispružiti leđa i ispružiti na naslon ako ga klupica u parku ima.

Neka dijete bude vaš zaklon od pogleda: U pravilnom položaju djetetova glavica ionako skriva dojku od pogleda. Ako dijete ima običaj raditi nagle pauze tijekom dojenja, a vi ne koristite pelenu ili dekicu kako bi se zaštitili od pogleda, budite spremni na brzinsko spuštanje majice.

Različite strategije za različita mjesta pogodna za dojenje:

Ako vam je to zaista važno, tokom svakodnevnih šetnji pronađite dovoljno intimno mjesto gdje možete redovito dojiti svoje dijete.

U restoranu upitajte imaju li odvojen prostor za dojenje ili barem malo intimniji kutak ili separe gdje bi mogli podojiti bebu.

U trgovačkom centru potražite prostor namijenjen upravo majkama s malim bebama. Tamo ćete pronaći udobnu fotelju, stol za presvlačenje i mjesto gdje možete oprati ruke.

Ako bebu ulovi glad u trgovini objasnite trgovcu da morate podojiti bebu i upitajte imaju li garderobe sa sjedećim mjestom.

Ponekad i dojenje kod kuće kada imate goste nije ugodno. Ako trebate intimnost, ne ustručavajte se otići u sobu i u miru podojiti dijete. Ponekad je lakše dojiti pred strancima nego pred prijateljima ili članovima šire porodice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,