Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobro za plodnost: Evo šta treba da jedete ako pokušavate da zatrudnite

Preuzmite sliku

Još prije 2000 godina se znalo da je ishrana veoma važan faktor našeg zdravlja, što je moderna medicina i potvrdila.

Ono što jedemo utiče na sve u našem životu, od našeg tijela i raspoloženja do uvećanja rizika od razvijanja određenih bolesti. Neke namirnice podstiču dobro zdravlje dok ih druge kvare. Novija istraživanja su pokazala da hrana koju jedemo itekako može utjecati na plodnost i kvalitet spermatozoida. Ishrana bogata proizvodima od cijelog zrna žita, voćem, povrćem, mesom peradi i ribom podstiče plodnost i rezerve spermatozoida. Premda nijedan način ishrane ne može da stanje neplodnosti vrati u stanje plodnosti usljed fizičkih problema, pravilna ishrana može da potpomogne kod onih parova koji rade na začeću.

Namirnice koje podstiču plodnost kod žene: Losos, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, tamno zeleno lisnato povrće.

  • Namirnice koje podstiču plodnost kod muškarca: Crna čokolada (minimum 70% kakaoa), bobičavo voće, citrusno voće, piletina, riba

    Prema rezultatima istraživanja, cijelo zrno žitarica pozitvno utječe na plodnost kod žena i muškaraca.

    Koje namirnice umanjuju plodnost? Trans masne kiseline koje se nalaze u višestruko prerađenim namirnicama imaju negativan utjecaj na plodnost muškarca i žene. Istraživanja ukazuju da mliječni proizvodi, alkohol, kofein i soja imaju neutralan efekat na parove koji rade na začeću. Kada je u pitanju in-vitro oplodnja, pokazalo se da soja i folna kiselina koja se nalazi u tamno zelenom lisnatom povrću, proizvodima od cijelog zrna žita i mahunarkama mogu imati pozitivan uticaj na proces.

  • Kao budući roditelji, potrebno je da napravite reviziju svojih životnih navika. One koje su negativne postepeno promijenite u pozitivne i tako uvećajte šansu da u skorije vreme postanete roditelji. Kao i uvijek kada je ishrana u pitanju, ključ je u umjerenosti i raznovrsnosti sa osvrtom na namirnice koje imaju pozitivan utjecaj na plodnost muškarca i žene. (najboljamamanasvetu.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje