Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dobra vijest za muškarce: Navijanje na više načina poboljšava vaše zdravlje

Preuzmite sliku

Iako se otkucaji srca ubrzavaju u toku utakmice, a nivo testosterona opada kada omiljeni tim izgubi, naučnici otkrivaju da vam sportsko navijanje može poboljšati zdravlje.

Otkrijte na koji način navijanje poboljšava vaše zdravlje:

Osjećaj zajedništva

 • navijanje-utakmica
 • “Već godinama psiholozi znaju da je osjećaj pripadništva važan za cjelokupno zdravlje”, kaže profesor sportske psihologije Daniel Ven sa Muuray State Univerziteta.

  “Posjećivanje utakmica i navijanje vam omogućava da se povežete sa drugima, a da za uzvrat dobijete bolje mentalno zdravlje.” Kada se navijači jednog tima sretnu, čak iako se ne poznaju, oni se nerijetko pozdravljaju, a cijela ta atmosfera jednostavno im poboljšava raspoloženje, pruža im osjećaj povezanosti sa okolinom.

  Nema osjećaja usamljenosti

  Dok gledate utakmicu sa drugima, osjećaj usamljenosti makar privremeno je manjeg intenziteta. Profesor Ven takođe kaže da sam taj osjećaj pripadanja grupi ima dugoročne pozitivne efekte, te da su navijači manje usamljeni.

  Zajednički jezik

  Kada imate temu za razgovor u kojoj uživate (svoj omiljeni tim), lako je pronaći zajednički jezik. U sportu ima i mladih i starih navijača, ali ljubav prema omiljenom timu lako ih spaja.

 • druzenje-muskarci
 • Izgovor za emocije

  Profesor psihologije Alan Pringle je primijetio da moderni muškarci osjećaju pritisak da potiskuju svoje emocije, ali navijanje za omiljeni tim daje im “izgovor” da plaču, smiju se, viču i pokažu da im je stalo. To je jednostavno način da se oslobode nagomilanog stresa i otvoreno pokažu svoje emocije.

  Uspjeh

  Navijanje pruža navijačima rijetko iskustvo: osjećaj uspjeha. “Osjećaj da ste u nečemu uspjeli, naročito je važan u današnje vrijeme kada su svi u nekoj krizi”, kaže profesor psihologije Ronald Levant.

  “Identifikacija sa sportskim timom jedan je od načina da osjetite uspjeh, što u realnom životu nije nimalo lako”, kaže Levant naglašavajući da navijači koji gaje toliku ljubav prema sportu, često i sami nešto treniraju, pa osjećaju najviše pozitivnih strana navijanja.

  (mondo.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,