Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dobitnik lutrije ispričao kako mu je novac promijenio život: U početku je bilo dobro, ali…

Preuzmite sliku

Prijašnja studija trojice švedskih ekonomista – Erika Lindqvista, Roberta Östlinga i Davida Cesarinija – bavila se dugoročnim psihološkim efektima velikih dobitaka na lutriji, a njihova su otkrića očekivano pokazala da je ukupno zadovoljstvo onih koji su osvojili veće iznose bilo veće od dobitnika manjih iznosa.

Ipak, istraživanje je naglasilo i da osvajanje velike količine novca na lutriji nema značajan uticaj na sreću dobitnika te da uopće ne poboljšava njegovo mentalno zdravlje, a to dokazuju priče mnogih bivših dobitnika, među njima i Britanca Bena koji je podijelio kako je nakon dobitka više miliona funti preko noći ostao bez ičega…

– Mislite da znate šta biste napravili s novcem da ga dobijete na lutriji – kaže bivši milioner Ben i dodaje:

– Ali zapravo ne znate.

Prije dobitka, Ben je bio porodični čovjek s uspješnom karijerom, a život mu se potpuno promijenio kad je iz zgrade National Lotterija otišao s omotnicom punom gotovine i bankovnim računom s količinom novca koju vjerovatno nikad u životu ne bi uspio zaraditi.

 • – Bili su to trenuci puni adrenalina i uzbuđenja, ali ubrzo sam najednom osjetio strašan umor. Ipak, mozak mi je radio sto na sat i nisam mogao prestati misliti o tome što ću sa svim tim novcem – ispričao je. Međutim, premda je osvojio nekoliko miliona funti, život mu nije bio bolji. Prvo je, nažalost, napravio ono što bi i mnogi drugi na njegovu mjestu; otišao je na odmor i počeo trošiti. Kupovao je automobile, lijepu odjeću i skupe gadgete, išao na putovanja, djecu upisao u privatne škole i napustio posao.

  Međutim, idila nije dugo trajala…

  – Problem je što nisam bio zadovoljan svojim životom prije dobitka, a umjesto da stvari poboljša, novac je samo uvećao probleme koje sam već imao – priznaje i kaže da je kad ne radiš i nemaš obaveza lako protratiti dane, a ostati trijezan teže je nego kad si bez novca. 

  – Cijele dane sam sjedio, čitao novine i gledao TV, prisjeća se.

  – Imao sam sve slobodno vrijeme svijeta i nisam ga iskoristio. Potpuno sam se zapustio, rekao je, a premda je svoj novac planirao umnožiti ulažući u dionice, izgubio je motivaciju.

  – Mislio sam da ne trebam još zarađivati jer već imam dosta u banci, ali odjednom je bilo prekasno i novac je nestao – zaključio je. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,