Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojka progovorila o svojoj rijetkoj dijagnozi: Rođena sa dva reproduktivna sistema

Preuzmite sliku

Djevojka iz SAD-a odlučila je javno progovoriti o svom stanju za koje je saznala tek nakon prve posjete ginekologu…

20-godišnja studentica Paige DeAngelo iz Philadelphije (SAD) rodila se s dva potpuno funkcionalna reproduktivna sistema – dvije maternice, dva cerviksa te dvije vagine.

Paige ima mjesečno i dvije menstruacije, što znači da bi u jednom periodu života mogla biti i trudna, a da to ne bi znala. Drugim riječima, jedna maternica može nositi plod, dok druga može imati normalni ciklus, prenosi 24sata.hr.

Za razliku od drugih žena, njeno tijelo ima dva menstrualna ciklusa, po jedan iz svake maternice. Svoju dijagnozu nije znala sve do 18. godine, odnosno, dok prvi put nije posjetila ginekologa, iako je prethodno imala neredovan menstrualni ciklus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by p a i g e l e i g h (@paigedeangelo)

– Uvijek sam imala vrlo neredovnu menstruaciju, ali zapravo su bila dva ciklusa. Ponekad bi to bilo jednom mjesečno, a drugi put dva puta mjesečno, u razmaku od samo nekoliko sedmica – objasnila je Paige.

Kad god govori ljudima o svojoj dijagnozi, gotovo su svi uvijek šokirani te imaju istu zabludu o anatomiji njenog tijela jer mnogi pretpostavljaju da su joj obje vagine na vanjskoj strani tijela što zapravo nije slučaj, jer između ostalog, da je to slučaj, puno bi ranije uočila da ‘nešto ne štima’.

– Ljudi misle da imam dvije odvojene vagine s vanjske strane tijela, ali to nije slučaj. Svaka ‘strana’ upola je manja od normalne. Ne uzrokuje nikakve probleme, ali je definitivno uočljivo – objašnjava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by p a i g e l e i g h (@paigedeangelo)

Kada je saznala za dijagnozu, bila je poprilično iznenađena.

– U početku sam mislila da je to čak i smiješno. Nikad nisam čula da je to moguće, no u razgovoru s ginekologom shvatila sam da to nosi i neke loše stvari – priznaje.

Paige je saznala da zbog svog stanja ima puno veći rizik od prijevremenih poroda ili pak pobačaja, jer su njene maternice puno manje nego normalne. Ljekar joj je rekao da će djecu najvjerovatnije moći imati preko surogat majke, što je Paige dovelo do suza, jer je sanjala da će jednog dana postati majka.

Često ju ispituju i o njenom seksualnom životu, no ona tvrdi da s tim nema problema.

Trenutno imam dečka i sve funkcionše u tom smislu –  rekla je te dodala da je trenutno u vezi s 20-godišnjim kolegom s fakulteta, Hughom Hintonom.

Takvo stanje naziva se uterus didelphys, a žene, iako su rođene s dva reproduktivna organa, njihove vagine se ne razlikuju izvana, a dijeli ih tkivo koje se naziva septum. Paige je tako pokrenula Tik Tok kanal kako bi edukovala ljude o svojoj dijagnozi, a dosad je prikupila preko 300 000 sljedbenika gdje su joj se javile i mnoge žene s istim problemom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by p a i g e l e i g h (@paigedeangelo)

– Mnogo djevojaka s istim problemom preko Tik Toka mi je priznalo da su se zbog toga osjećale usamljenima. Progovorila sam o tome kako bi okupila sve cure i žene s istim problemom jer sam se i sama osjećala usamljenom kada sam saznala za svoju dijagnozu – priznala je te otkrila da svoje neredovite menstruacije kontroliše pomoću kontracepcijskih pilula. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje