Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djevojka koja je preživjela erupciju vulkana prvi put pokazala lice s ožiljcima: “Jača sam nego što sam ikad mislila da ću biti”

Preuzmite sliku

Njena sestra i otac smrtno su stradali zajedno s još 20 turista, dok je Stephanie provela dvije sedmice u komi boreći se za život.

Stephanie Browitt (26), koja je preživjela erupciju vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, skinula je svoj kompresijski zavoj s lica po prvi put otkako je prije dvije i po godine zadobila opekotine na 70 posto svog tijela.

Stephanie je bila sa svojom sestrom Krystal (21) i ocem Paulom na krstarenju na brodu Royal Caribbean 9. decembra 2019. kada su se ukrcali na jednodnevni izlet do vulkana uz obalu Whakatanea.

 • Stephaniena majka Marie odlučila je ostati na brodu dok su njene dvije kćerke i suprug otišli istraživati. U trenutku kada su napuštali krater vidjeli su crni dim kako izbija iz njegovog središta.

  ‘Samo nekoliko sekundi kasnije, čuli smo turističkog vodiča kako viče ‘bježi’, prisjetila se Stephanie.

  ‘Dolazilo je odostraga i postajalo sve glasnije i glasnije kako se približavalo. Mogli ste čuti kamenje kako udara o tlo i ljude kako vrište. Nisam mislila da ću preživjeti… Mislila sam da ću umrijeti.’

  Njena sestra i otac smrtno su stradali zajedno s još 20 turista, dok je Stephanie provela dvije sedmice u komi boreći se za život s opekotinama trećeg stepena na većini tijela.

  Satima je bila zarobljena na otoku prije nego što su ona i njen otac spašeni i na kraju prebačeni u bolnicu u Australiji.

  Beživotno tijelo njezine sestre pronađeno je nekoliko dana kasnije, a njihov otac preminuo je od zadobijenih ozljeda mjesec dana nakon erupcije.

  U nedjelju je Stephanie podijelila nikad prije viđene fotografije svojih užasnih povreda tokom šest mjeseci koje je provela u bolnici podvrgavajući se nizu operacija koje su uključivale presađivanje kože i amputaciju prstiju, prenosi Jutarnji.hr.

  Pojavivši se u emisiji 60Minutes mlada je žena kazala da sada vidi osobu koja je prošla puno više nego što je očekivala u životu.

  ‘Jača sam nego što sam ikad mislila da ću biti’, rekla je.

  ‘Svakodnevno sam se borila da preživim, samo da se vratim sebi. Nisam znala da ovo nosim u sebi.’

  Unatoč nezamislivom fizičkom bolu koji je pretrpjela, najbolniji dio njene muke bilo je, kaže, naučiti živjeti bez oca i sestre.

  ‘Voljela bih da me taj dan napusti, izazvao mi je mnoge neprospavane noći… noćne more. Čak i sada još uvijek jako boli. Samo se nadam da me sestra i tata mogu vidjeti sada.’

  Stephanie pripisuje svoj oporavak svojoj majci Marie.

  ‘Dok su moji ožiljci vidljivi, ona ima svoje koji se ne vide, ali uvijek se trudila da me stavi na prvo mjesto’, rekla je Stephanie.

  Stephanie i Marie sada su u procesu tužbe protiv Royal Caribbean zbog fizičkih i psihičkih ozljeda koje su zadobile.

  Njihov advokat Peter Gordan rekao je da je sedmicama bilo jasno, na temelju izvješća o seizmičkoj aktivnosti koja su dostupna firmi za krstarenje, da je vulkan ‘tempirana bomba’.

  Erupcija, u kojoj su poginule 22 osobe, a teško je ozlijeđeno njih 25, postala je najsmrtonosnija vulkanska katastrofa na Novom Zelandu od erupcije Tarawera 1886. godine.

  Jednodnevni izleti na Bijeli otok nekada su donosili više od četiri miliona dolara prihoda godišnje, no slikoviti otok kojeg prekrivaju slojevi pepela sada je napušten.

  Nakon tragedije Stephanie je svoj put oporavka dijelila sa svojih više od 1,5 milion pratilaca na TikToku i 102.000 pratilaca na Instagramu.

  Unatoč tome, bojala se skinuti masku iz straha od reakcije javnosti. Međutim, poruke od pratilaca pomogle su joj da prevlada vlastite brige.

  ‘Ako mogu napraviti promjenu u životu barem jedne osobe, to mi puno znači’, zaključila je Stephanie. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje