Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica rođena s “trajnim osmijehom” jedna je od 14 osoba na svijetu s ovim rijetkim stanjem

Preuzmite sliku

Cristina Vercher (21) i njen suprug Blaize Mucha iz Australije u decembru 2021. dočekali su svoju kćer Aylu Summer Mucha. Tokom poroda carskim rezom utvršeno je da se usta djevojčice se nisu normalno formirala pa je rođena s trajnim osmijehom na licu. 

Ayli je dijagnosticirana obostrana makrostomija, rijetko stanje u kojem se uglovi usana ne spoje za vrijeme trudnoće. U medicinskoj literaturi prijavljeno je samo 14 ovakvih slučajeva.

“Carski rez je sam po sebi neugodno iskustvo. Ljekari su nam pokazali bebu čim je izašla iz maternice. Bila je jako sićušna pa smo odmah primijetili da je drugačija. Jako smo se zabrinuli jer nismo bili svjesni ovog stanja niti sam ikada susrela ikoga s makrostomijom. To je bio velik šok”, ispričala je majka za Jam Press.

@cristinakylievercher @martelystore #trending #viral #fyp #hitthisup #cute #baby #outfit ♬ original sound – Leezenyyy

Stanje s kojim je rođena djevojčica je toliko rijetko da su se australski ljekari prvi put susreli s njim.

“Zabrinjavalo nas je što je ljekaru trebalo par sati da nam kaže što je s Aylom. A onda smo saznali da ni ne znaju puno o tome. Cijelu trudnoću sam bila toliko pedantna i nisam se mogla prestati baviti pitanjem gdje sam pogriješila”, dodaje majka.

Osim što utiče na izgled, stanje može otežati funkcionalne zadatke dojenčeta kao što su hvatanje dojke i sisanje. Zbog medicinskih razloga, pacijentima s ovim stanjem savjetuje se operacija kako bi imali funkcionalna usta kad odrastu, prenosi index.hr.

@cristinakylievercher Proud of my little lala #viral #trending #hitthisup #baby #cutebaby #proud #fyp ♬ Tear in My Heart – twenty one pilots

Roditelji su u potrazi za više informacija i podizanjem svijesti otvorili TikTok profil i Ayla je brzo postala zvijezda na toj društvenoj mreži. Jedan video u kojem je mama oblači skupio je više od 48 miliona pregleda.

Ljudi se slažu da je djevojčica posebna, a roditelji kažu da će nastaviti dijeliti svoje iskustvo kako bi podigli svijest o rijetkom stanju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,