Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica koja ima IQ veći od Einsteina: Rugali joj se i nazivali je čudakinjom

Preuzmite sliku

Osmogodišnja Meksikanka može se pohvaliti koeficijentom inteligencije 162. To znači da je Adhara Perez mrvicu pametnija od najvećih genijalaca Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga kojima je koeficijent inteligencije iznosio 160.

U dobi od tri godine, Adhari je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, navodi Yucatan Times. Riječ je o poremećaju autističnog spektra koji može uzrokovati poteškoće u društvenoj interakciji, prenosi index.hr.

Djevojčici su se izrugivali u školi. Drugi učenici su je maltretirali i nazivali je čudakinjom.

 • “Vidjela sam da se igrala u jednoj kućici u koju su je zaključali. Onda su počeli galamiti: Čudakinjo! i udarati kućicu. Nisam željela da pati”, prisjetila se njena majka Nallely Sanchez.

  Perez je pala u depresiju i odbijala ići u školu. Učitelji su obavijestili roditelje da spava za vrijeme nastave i ne pokazuje nikakvo zanimanje za gradivo.

  Sanchez je bila svjesna koliko je njena kći pametna pa je odabrala drugi program i počela je voditi na terapiju. Tada je otkriveno da je natprosječno inteligentna i da raspolaže jedinstvenim vještinama.

  Do pete godine je završila osnovnu školu, a do osme i srednju školu, piše Yucatan Times. Uskoro će u rukama imati i dvije diplome, jednu iz matematike, a drugu iz inženjerstva.

 • Ova mala genijalka napisala je i knjigu o svom iskustvu naslova “Do Not Give Up”, a završila je i na listi stotinu najmoćnijih žena meksičkog izdanja časopisa Forbes.

  Vogue Mexico izvještava da trenutno razvija pametnu narukvicu koja može pratite emocije djece drugačijih sposobnosti te tako predvidjeti i prevenirati napade i druge ispade.

  Planira otputovati u Ameriku i pokušati upisati astrofiziku na Univerzitetu u Arizoni, što joj je želja od malih nogu. Želi postati astronaut pa zato sada uči engleski i priprema se za ostvarenje svojih snova. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje