Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dječak iz Kragujevca jedno je od 100 djece u svijetu sa neobičnom kosom

Preuzmite sliku

Malog dječaka Lava iz Kragujevca u Srbiji krasi neobična plava “griva”. Riječ je o sindromu nekontrolisane kose koji je privukao veliku pažnju mnogima koji su vidjeli ovo malo stvorenje.

Lav ima 22 mjeseca i kosu koja odgovara njegovom imenu.

Njegov otac Filip je rekao za portal N1 da su više pažnje na kosu svog djeteta počeli da obraćaju zbog komentara ljudi na ulici. Dodaje da su sada svi oduševljeni dječakovom pojavom i žele da ga upoznaju.

Lav ima “sindrom nekontrolisane kose“ koja raste na gore i opire se češljanju. Govoreći o tome kako se ovakva kosa njeguje, Filip kaže da nema mnogo posla oko održavanja jer češalj ne koriste, a sve što im je potrebno je šampon sa keratinom.

Porodica malog Lava je o ovom rijetkom sindromu učila i informisala se preko interneta, jer su pedijatri kao i Lavovi roditelji prvi put vidjeli takvu kosu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by N1 Bosna i Hercegovina (@n1bih)

“Sindrom nekontrolisane kose“ se razvija dok je dijete malo, često između najranijeg djetinjstva i treće godine. To je stanje koje karakteriše suha, čupava kosa koja se ne može raščešljati.

Djeca koja ga imaju obično imaju svijetlu kosu. Stanje se uglavnom poboljšava kako vrijeme prolazi, tako da bi do adolescencije djetetova kosa trebala početi rasti na dolje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje