Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Djeca strogih roditelja imaju veće šanse da budu depresivna

Preuzmite sliku

Strogoća može dovesti do toga da vaše dijete pati od depresije kasnije u životu, tvrdi najnovija studija.

Istraživači su, u okviru jedne studije, ispitali više od 1.100 tinejdžera o njihovim roditeljima, o tome koliko su strogi, da li su ih kažnjavali za nedozvoljene stvari, ignorisali ih, činili da se osjećaju krivim i iznosili njihove greške iz prošlosti.

Na osnovu njihovih odgovora, odabrali su 23 mlade osobe čiji su roditelji imali strog, oštar ili manipulativan stil roditeljstva.

Uporedili su ih sa djecom roditelja sa blažim roditeljskim stilom, koji su postavljali pravila, ali su jasno stavljali do znanja da su pravila postojala zato što vole svoju djecu.

Utvrđeno je da djeca sa prestrogim roditeljima imaju promjene u aktivnostima gena što bi ih moglo učiniti manje sposobnim da se nose sa životnim usponima i padovima.

Prethodne studije su povezale ove genetske promjene sa depresijom u kasnijem životu.

Upitnik je pokazao da 23 djece sa veoma strogim roditeljima imaju više simptoma depresije, kao što su osjećaj tuge, usamljenosti ili stalan osjećaj da ih ljudi ne vole – iako nijedno nije imalo kliničku depresiju.

 • Dr. Van Assche, koji je vodio studiju sa Univerziteta u Leuvenu u Belgiji, rekao je:

  “Veoma strogo roditeljstvo moglo bi da promijeni način na koji DNK funkcioniše, izazivajući stres u djetinjstvu, što ljude čini manje otpornim na stres kasnije. Ona vrsta strogih roditelja o kojoj govorimo su oni koji će poslati svoje dijete u svoju sobu jer ne jede povrće, umjesto da pokušaju da ga ohrabre da ga jedu, ili viču na njih što kasne, umjesto da objašnjavaju zašto bi trebalo da budu kod kuće ranije.”

  Studija, predstavljena na godišnjoj konferenciji Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju, u Beču, započela je ispitivanje više od 1.100 djece uzrasta od 12 do 16 godina o njihovim roditeljima.

  Djeca sa “dobrim roditeljima” su prijavila da sa roditeljima razgovaraju o problemima, da se osjećaju bolje i da ih slušaju, dok im oni pomažu da izaberu sopstveni pravac u životu.

  Istraživači su pogledali DNK 21 djeteta sa “dobrim” roditeljima i 23 sa veoma strogim roditeljima, ispitujući više od 450.000 djelova njihovog genetskog koda.

  Djeca sa strožim roditeljima imala su jaču aktivnost na velikom broju gena – obrazac moždane aktivnosti koji se takođe vidi kod odraslih sa depresijom.

  Studija sugeriše da su djeca sa grubljim roditeljima izloženija većem riziku od depresije, iako nijedno nije bilo depresivno.

  To je značilo, na primjer, da je manja vjerovatnoća da prijavljuju probleme kao što su osjećaj tuge ili gubitak sna.

  Dr. Van Aše je rekao:

  “Otkrili smo da strogo roditeljstvo, sa fizičkim kaznama i psihološkom manipulacijom, može da dovede do promjena koje same po sebi mogu da dovedu do toga da dijete ima predispozicije za depresiju. Ovo se ne dešava u istoj mjeri ako su djeca imala podsticajno vaspitanje”, prenosi Dailymail.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,