Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Djeca koja prave ove greške postaju odgovorne i sretne odrasle osobe

Preuzmite sliku

Događa se da nekako smetnemo s uma da je ljudski griješiti. U našoj dobronamjernoj težnji da odgojimo uspješnu i sretnu djecu, često izjednačavamo njihove greške sa neuspjehom. Međutim, istraživanja nam pokazuju da je pravljenje grešaka od suštinskog značaja za uspjeh u budućnosti.

Naša perspektiva neuspjeha nije samo pogrešna, već može i da šteti samopouzdanju naše djece i našem odnosu sa njima. Da, pogrešni koraci su ponekad neuredni, nezgodni i čine da se zbog njih osjećamo postiđeno, ali u isto vrijeme pravljenje grešaka podstiče kreativnost i radoznalost. Pogrešni koraci mogu pomoći djeci da nauče mnoge stvari i imaju bolji pristup rješavanju problema. Koje to dječije greške ne bi trebalo da posmatrati kao loše, otkrivamo vam u našoj galeriji.

Pravljenje velikog nereda

Bilo da vaše dijete voli da šljapka po baricama ili da crta po zidu, ne bi trebalo da ga u tome sprječavate. Morate ga pustiti da stvara, ekspreimentiše i zabavlja se. Suština djetinjstva je u tome. Gdje god da krenemo nosimo u rancu svog mališana rezervnu presvlaku za slučaj da zgazi u baru. I to je u redu, ali da li ste ikad vidjeli izraz na njegovom licu kada bosonog zgazi u baricu? Čista sreća. Igra bez sputavanja smanjuje nivo stresa kod djece, čini da budu sretnija, da imaju bolji imunitet i kvalitetniji san. Dozvolite zato djetetu da pravi nered.

Dobijanje loših ocjena

Svi znate za tu kategoriju roditelja koja piše sastave za svoju djecu i sama pravi projekte koje ona moraju da odnesu u školu. A onda se dešava da gledamo kako se naše dijete muči da napiše dovoljno dobar sastav u školi koji će nastavnik da uporedi sa onim koji je pisao roditelj njegovog drugara. Isto se dešava i sa školskim projektima, pri čemu dijete koje ga je samo radilo dobija manju ocjenu od onog umjesto kojeg su to mama i tata uradili. Vaše dijete biva označeno kao lijeno i dobija zadatak da se malo više potrudi. Međutim, važno je da odolite izazovu da uradite isto što i drugi roditelji. Loše ocjene nisu najvažnije na svijetu, već to kako će se dijete pripremiti za životne izazove.

Odgovaranje roditeljima

Koliko god voljeli da mislimo da smo sada moderni roditelji i da smo prevazišli način razmišljanja “na moj način ili izađi iz kuće”, mi i dalje ponekad vadimo ovo oružje kada nam se dete suprotstavlja. “Ne odgovaraj mi” – čućete sebe kako govorite najmanje jednom dnevno. Da, djeca znaju da testiraju naše strpljenje, ali ona ujedno grade i svoje samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da djeca koja se ovako ponašanju, odrastaju u osobe koje znaju da se izbore za sebe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje