Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djeca duhovitih roditelja izrastaju u vesele i duhovite osobe

Preuzmite sliku

Prema jednoj britanskoj studiji i bebe od 18 mjeseci imaju razvijen smisao za humor, razumiju šale i sposobne su ih i same raditi

Ukoliko imaju duhovite roditelje, i bebe s vremenom, oponašajući ih, postaju duhovite, vedre osobe i sklone šalama, zaključak je istraživanja koje je provela grupa psihologa s Fakulteta za psihologiju Univerziteta u Cardiffu.

Istraživanje je trajalo punih deset godina, a britanski psiholozi su, između ostalog, otkrili da roditelji šaljivdžije govore drugačije kada se šale ili prepričavaju neki vic. Naime, tada uvijek koriste isti ton.

Važna je intonacija

Beba od godinu i pol dana u stanju je primijetiti razliku u intonaciji, a negdje oko drugog rođendana, zahvaljujući promjeni tona u roditeljevom govoru, ona počinje shvaćati kada se roditelj namjerava našaliti. I kao što dijete sve uči oponašajući odrasle, ono tako, posmatrajući i osluškujući duhovitog roditelja i samo postaje duhovito i rado će se našaliti. Na primjer, pokušaće se sakriti i uplašiti vas. Ipak, tek oko šeste ili sedme godine dijete je u potpunosti u stanju shvatiti igru riječi ili zagonetku, pa i složeniju šalu. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,