Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dijeta koja pomaže da se ne ugojite poslije ostavljanja cigareta

Preuzmite sliku

Kad se odreknu cigareta, svježi nepušači uglavnom “nabace” nekoliko kilograma viška. Kako se to ne bi desilo, potrebno je posebnu pažnju posvetiti režimu ishrane, dok se tijelo ne privikne na život bez duhana.

Da bi se izbjeglo gomilanje kilograma kod onih koji ostave cigarete, nutricionisti su osmislili plan za jednosedmičnu dijetalnu ishranu. Da biste se lakše izborili i istrajali u odvikavanju od duhana, pijte dosta vode, prirodnih sokova, jedite namirnice bogate vitaminom B, kao što su integralni hljeb i riža. Potrebu za pušenjem potrebno je ublažiti unosom biljnih vlakana, tečnosti i čajeva. Za doručak je svakog dana idealan sendvič od integralnog hljeba i tunjevine, ili sendvič sa puterom, marmeladom i šolja jogurta.

Povećanim unosom hrane, bivši pušači pokušavaju da olakšaju “krize” koje nastaju nakon prestanka “dotoka” nikotina. Umjesto cigareta, da bi “uposlili ruke”, uzimaju razne grickalice i bilo koju hranu bez ikakve potrebe. Prva pomoć u ovakvim situacijima su jabuka ili kašika meda od lavande ili ruzmarina, koji će zasititi i umiriti, prenose Novosti.

Prvi dan

Ručak: čorba od povrća (pasulj, grašak, mrkva, brokule, bob), teleći biftek sa roštilja, paradajz, sezonsko voće

Večera: zelena salata sa kivijem, ananasom i tri kašike tjestenine, račići (gambori), narandža

Drugi dan

Ručak: zelena salata sa sirćetom i rukolom, tunjevina sa roštilja sa soja sosom, crna riža (tri kašike), kruška ili jabuka

Večera: supa od povrća, svinjski file sa pire krompirom (šest kašika), sezonsko voće

Treći dan

Ručak: tjestenina sa špinatom, suhim grožđem i pinjolama, teleći hamburger sa salatom od kupusa, ananas

Večera: isjeckano povrće, kajgana sa šampinjonima, tost (tri parčeta), kompot od jabuke

Četvrti dan

Ručak: čorba od kupusa, krompira i glavice luka, svinjska krmenadla sa pečenim tikvicama, voćni kup

Večera: paradajz sa lukom i sojinim klicama, grašak sa mesom (šest kašika), kompot od šljiva

Peti dan

Ručak: salata od pasulja sa mini-paradajzom, lignje u luku, jabuka

Večera: riblja čorba sa tri kašike kuhvanog pirinča, tortilja od špinata, mandarine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,