Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijelovi tijela koje nije poželjno tetovirati

Preuzmite sliku

Prsti i dlanovi su popularna mjesta za tetovaže, ali to su i mjesta koja su uvijek direktno izložena suncu, zbog čega tetovaža na njima može jako brzo izblijediti, prenosi 24sata.hr.

Ljudi se na tetovažu odluče iz raznih razloga – od estetskih, preko emotivnih, pa do ritualnih i običajnih – a statistike pokazuju da 43 posto tetoviranih sa svojim tetovažama pokazuju ljubav (ili odaju počast) svojim najmilijima, a 37 posto ih se tetovira jer im se jednostavno sviđa takvo ukrašavanje tijela.

Ipak, ljekari i tattoo majstori upozoravaju kako postoje dijelovi tijela koje nije pametno tetovirati. Da ne bi kasnije žalili, dobro razmislite prije nego se odlučite na trajnu tetovažu, provjerite ko je najstručniji za taj posao (i koliko pazi na higijenu) i razmislite o najboljem mjestu, a da nije jedno od sljedećih:

1. Laktovi

Stručnjaci ne preporučuju tetoviranje laktova jer na njima tinta teško ostaje – koža na laktovima je ‘gušća’ nego na većini tijela pa će joj trebati puno više uboda igle sa tintom. Također, ako su vam laktovi suhi i ne vlažite ih, velika je mogućnost da će tetovaža brzo izblijediti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

a few weeks back, i posted about illuminating the dark corners of my mind – the topics i actively avoid thinking about. i’ve found that most of these dark corners are filled with half truths i’ve heard. which I’m debunking/weakening through exposure & research of these anxiety inducing topics. . for example, i’ve disarmed the idea that i’m dangerous/insane for going into obsessive harm related thought cycles. i’ve learned these fixations are common in a type of obsessive compulsive disorder which many people have. . and now, I’m broaching the topic of death. one of my almighty fears. one i’ve avoided since i was a small child. not sure what I’ll learn but I’m hopeful the knowledge/theories will calm me. . pure ignorance may be bliss but half ignorance is not, not for me at least. knowledge is p o w e r. . #kneetattoo #traditionaltattoo #elbowtattoo #obsessivecompulsivedisorder #ocd #existentialism #bodymods

Objavu dijeli engineer & all around CUTIE. (@majestic.megan)

2. Ispod pazuha

Pazusi su vjerovatno najgora mjesta za tetovažu jer je koža puna živaca i jako osjetljiva, pa će tetoviranje vjerovatno biti nepodnošljivo bolno.

3. Koljena i iza koljena

Koža koljena kao i ona iza koljena također je vrlo osjetljiva i ima mnogonervnih završetaka, pa je postupak tetoviranja bolan i nelagodan.

4. Prsti i dlanovi

To su inače popularna mjesta za tetovaže, ali stručnjaci kažu da se ne preporučuje tetovirati prste i dlanove jer su ta mjesta uvijek direktno izložena suncu, pa tetovaža na njima može jako brzo izblijediti. Osim toga, tetovaže na bočnim stranama prstiju često izblijede čim zacijele.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

DontThinkToMuch 💔 – #LonelyBoyzForever ⚰️

Objavu dijeli RODDA 🖤 (@roddatv)

5. Rebra

Tetovaža na rebrima može izvrsno izgledati ali bol je, kažu stručnjaci, jako velika – samo je tetoviranje pazuha bolnije. Također, proces oporavka može dugo trajati, a ženama oporavak usporava i grudnjak zbog kojeg područje može dugo biti iziritirano.

6. Lice

Osim osjetljive kože i brojnih nervnih završetaka, tattoo majstori kažu da će tetovaža na licu vjerovatno trajati samo dvije do tri godine. Ako se ipak odlučite tetovirati lice, obavezno bi trebali preko nje svakodnevno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom.

7. Gležanj i potkoljenica

Zbog trljanja cipela i čarapa, područje gležnja i potkoljenice nije ‘zahvalno’ za tetoviranje jer se brzo gube svijetle boje tetovaže. Također, bol je otprilike ista kao kod tetoviranja rebara, piše Bright Side. (Tuzlanski.ba)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

💐watercolor💐

Objavu dijeli 부산타투 타투이스트아라 (@tattooist_ara)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,