Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Devet stvari koje bi trebalo da uradite prije rođenja drugog djeteta

Preuzmite sliku

Dolazak drugog djeteta je veličanstveno iskustvo za svaku mamu, ali može biti i veoma opterećujuće, posebno ako već imate jedno malo dijete. Evo kako da se pripremite na vrijeme…

Pripremiti se za dolazak novog člana porodice već je dovoljno teško, međutim ukoliko već imate jednog mališana za kojim morate da jurite, stvari se dodatno komplikuju.

Kako god, nema potrebe da paničite i da se bojite, evo nekoliko stvari koje će vam olakšati trenutak kada će vaša druga najveća ljubav stići na svijet:

Oslobodite krevetac

Ako vaš mališan i dalje drijemka u krevecu, razmislite o tome da je možda došao trenutak da veliki dečko ili djevojčica pređu u veliki krevet. Imate devet mjeseci da razmislite o tome, ako baš niste ludi za kupovinom novog krevetića, ovo je vjerovatno najbolje rješenje.

Otputujte

Putovanje sa jednim djetetom nije toliko strašno, ali putovati sa dvoje male djece je, uvjerićete se, veoma, veoma, naporno. Zato iskoristite vrijeme i uživajte još malo dok možete.

Organizujte dječiju odjeću

Šanse da će vaše drugo dijete naslijediti odjeću starijeg brata ili sestre su 50 prema 50. Zato bi trebalo na vrijeme da pronađete ono što može biti nosivo i u “drugoj rundi”. Čak i ako vaša mala beba ne bude istog pola kao prvo dijete, uvijek postoje one odjevne stvarčice koje mogu nositi i bate i seke.

Naviknite starije dijete na tutu

Mnogo mališana ne nauči da koristi tutu prije nego što njihov mlađi brat ili sestra dođu na svijet, ali ako vaš mališan pokazuje spremnost, ne časite časa, jer kada beba stigne ne samo da nećete imati vremena za trening sa tutom, nego vam neće ni pasti na pamet.

Provodite više vremena sa svojim mališanom

Trenutak kada od jedinog djeteta postaju drugo dijete, nije ni malo jednostavan, a često se mališani osjećaju i zapostavljeno, koliko god im pažnje pridavali. Zato se trudite da što više vremena posvećujete svom prvom djetetu, dok ne stigne beba.

Pripremite dijete na njegovu/njenu novu ulogu

Vaše dijete će se možda osjećati kao da mu se cio svijet srušio i ništa više nije kao nekada, zato je važno da ga na drugačiji način pripremite, a najbolje je tako što će i dijete astistirati u svemu što vi radite oko bebe. Bitno je da se dijete ne osjeti isključenim, a sve ostalo je strpljenje, praksa, nada da će sve biti kako treba, pa opet strpljenje…

Fotografišite se u trudnoći sa svojim prvim djetetom

Ove fotografije će vas uvijek razveseliti, pa čak i onda kada vaša četvrta beba bude bila na putu, jer uvijek ćete znati da je u pitanju bio odnos prvo-drugo dijete, što je zaista nešto posebno. Budite maštoviti i lijepo se zabavite.

Napravite plan gdje će biti vaše dijete dok se budete porađali

Možda će se vaša beba roditi baš onda kada je predviđeno, ali na to se ne možete osloniti, zato se na vrijeme spremite i razmislite ko će čuvati vaše starije dijete. Uposlite bake, deke, prijatelje, bitno je samo da ništa ne prepuštate slučaju.

Pripremite se na “miks” emocija

Rođenje drugog djeteta je nevjerovatno iskustvo i najljepši trenutak, ali nemojte da se iznenadite ako budete osjetili tugu ili anksioznost, jer vaše starije dijete više nije vaša bebica. Može biti zbunjujuće da zamislite da ćete i drugo dijete voljeti isto kao prvo. Opustite se i zapamtite da su ovakve emocije sasvim normalne i da će proći brzo. (mamaibeba.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,