Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Devet predmeta koje nikad ne biste trebali stavljati u mašinu za pranje suđa

Preuzmite sliku

Ima stvari koje nikad ne biste smjeli prati u mašini posuđa jer se mogu razbiti ili oštetiti na visokim temperaturama, ili prenijeti neku infekciju na ostalo posuđe. 

Skupo suđe

Zapravo, u mašinu ne biste trebali stavljati niti jedan komad posuđa koji spada u vrijedno porodično naslijeđe. Ako postoji zdjela, tanjir za posluživanje ili vaza koju imate u porodici generacijama, ili posebno volite taj komad posuđa, nemojte ga stavljati u mašinu. Možda će stotinu pranja preživjeti, ali jednom se može dogoditi da se kvrcne s drugim posuđem unutra te da napukne, pa da ga izvadite u više komada.

– Nije pametno riskirati sa stvarima koje se mogu razbiti, radije to operite na ruke. Isto vrijedi i za sve pozlaćene ili posrebrene komplete posuđa ili pribora, kao i one s nježnim uzorkom.

Bilo koja posuda sa zlatnim rubovima ili nježnim uzorcima, poput otmjenog porculana koji ste dobili za vjenčanje, definitivno nije za stroj za pranje posuđa – kaže Chantay Bridges, stručnjakinja za trgovanje nekretninama. Sve to radije operite ručno i duže će zadržati sjaj.

 • Deterdžent

  Djeluje logično kapnuti malo deterdženta u mašinu, na koncu – ipak je to sredstvo za pranje posuđa, zar ne? Nipošto, deterđdžnt za pranje posuđa na ruke nikad ne bi smio završiti u mašini, osim ako ne želite da vam se cijela kuhinja ispuni mjehurićima. Mašina za pranje posuđa zahtijeva drugu vrstu deterdženta, koji je jasno označen za tu namjenu.

  Posudice koje ste dobili sa hranom iz dostave

  Mogu biti zgodne za pohranu obroka koji želite ponijeti na posao, ili za grickalice koje ćete pojesti na putu, ali posudice koje ste dobili s hranom iz dostave nikad ne perite u mašini za pranje posuđa, ako na njima nije naznačeno da mogu u mašinu. Ako nemaju tu oznaku, nisu sigurne za pranje u mašini.

  – Toplina  vode u mašini, kao i ona koja se razvije tokom sušenja može prouzročiti raspadanje posudica pa i promjenu njihova hemijskog sastava zbog čega više neće biti sigurna za pohranu hrane – upozorava Bridges.

  Bakrene posude za kuhanje ili serviranje

  Zbog svog sastava odlične su za kuhanje, ne ispuštaju hemikalije u hranu i dugotrajne su. Međutim, ako ih ubacite u mašinu, mogu promijeniti boju, pa čak i dobiti pohrđati. Čak i ako ih svakodnevno koristite, operite ih ručno ako želite da ostanu sjajne.

 • Drveni pribor i daske za rezanje

  Zbog visokih temperatura koje se razviju u mašini tokom pranja i sušenja, s drvom također riskirate mogućnost  da promijeni konzistenciju. Pod pretpostavkom da niste ljubitelj iverja u perilici posuđa, najbolje je prati ručno takve stvari.

  – Vruća voda može otopiti ili izmijeniti drvene predmete –  kaže Hristo Rosenov, vlasnik firme Exclusive Repairs, za popravak uređaja u Londonu. Kako biste ih pravilno održavali i oprali, jednostavno namočite spužvicu u toplu vodu s malo sapunice, i time ih izribajte, pa isperite pod toplom vodom.

  Kristalno staklo i posuđe

  Možda se bojite i ručno prati  čaše od dragocjenog kristala, ali pranjem u mašini tek možete ostati bez njih.

  – Visoke temperature u mašini i blizina drugih predmeta mogu prouzročiti napuknuća – kaže Rosenov. Da biste ga očistili, zagrijte dvije šoljice octa i ulijte ga u veću posudu. U ocat stavite čaše ili zdjelice i namačite tri do pet minuta. Zatim isperite čistom vodom i osušite krpom bez dlačica za savršen sjaj, savjetuje.

  Ribež za sir

  Nemojte se iznenaditi ako ovu malu sitnicu stavite u mašinu i kad je izvadite, izgleda kao da nije ni oprana. Mašina nema sposobnost pokupiti sav sir koji se zavukao u rupice na ribežu, pa je bolje da se za to pobrinete ručno.

 • Otmjeni noževi dostojni chefa kuhinje

  Iako se možda grozite mogućnosti da se porežete na finu oštricu dok nož perete ručno, mašina im ne čini dobro.

  – Iako neki strojevi za pranje posuđa imaju posebnu policu za noževe, ciklusi mašine posuđa i abrazivni deterdženti otupit će njihovu oštricu – kaže Bridges. Bolje ih je oprati ručno, pa posušiti čistom suhom krpom te ostaviti još malo da se osuše na zraku.

  Zdjelice i pribor vašeg ljubimca 

  Možda ga smatrate članom porodice, ali zdjelice vašeg Fida, ili mace Fride, ne bi se trebale naći s tanjirima iz kojih jedete. Zanemarite onu staru legendu koju ste čuli, da su pseća usta čišća od ljudskih, jer to baš i nije istina. Razmislite što je sve vaš ljubimac stavio u usta tijekom šetnje ili što je sve vaša maca polizala dok se umiva. Njihove zdjelice zasigurno sadrže bakterije koje mogu biti otrovne za vas i vašu porodicu. Zato njihove stvari radije perite ručno. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,