Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Devet odličnih savjeta koji vam mogu pomoći u pranju veša poput profesionalaca

Preuzmite sliku

Prema ovom istraživanju, svoju odjeću neprestano pod stresom peremo, posebno svoje svilene predmete. Stoga je važno imati nekoliko pouzdanih trikova u rukavu što se tiče odjeće ne samo da zaštitite odjeću, već i da olakšate postupak, piše Bright Side.

Zbog toga smo pronašli neke od najpametnijih savjeta za sljedeći put kada budete prali odjeću, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Zakopčajte grudnjake i sve patentne zatvarače

Preporučljivo je zaštititi grudnjake kada ih perete tako da ih zatvorite. To će spriječiti savijanje kuka i rastezanje elastike u obliku, kao i zaglavljivanje na drugoj odjeći.

 • Da biste spriječili daljnje zaostatke, trebali biste osigurati da su svi patentni zatvarači vašeg jeansa do kraja zakopčani, kako se ne bi oštetili i kako njihovi zubi ne bi uhvatili ostatak vaše odjeće.

  2. Otkopčajte svoje košulje.

  Najbolje je da dugmići ostanu otkopčani jer biste ih inače mogli oštetiti. Kada ih zakopčate, možete primijetiti da se rupe na  dugmićima oštećuju i da postaju labavi.

  3. Operite grudnjake u jastučnici

  Ako nemate mrežaste torbe u kojoj ćete oprati grudnjake i osjetljive komade, pokušajte koristiti jastučnicu. To će ih zaštititi od ostalih predmeta u pranju koji bi ih mogli oštetiti, kao i da im pomognu da zadrže oblik.

 • Jednostavno ga zavežite ili zavežite traku za kosu oko vrha jastučnice kako biste ih sigurno držali unutra tokom pranja.

  4. Uklonite neugodne mirise s odjeće uljem čajevca

  Naša odjeća ponekad može smrditi zbog plijesni  koja uspijeva u vlažnim uslovima. Pokušajte dodati 10 kapi ulja čajevca u deterdžent za pranje rublja tokom sljedećeg pranja kako biste uklonili pljesnive mirise. Ovo je efikasno jer je ulje čajevca antibakterijsko, što znači da će uništiti svaku plijesan.

  5. Parite odjeću u sušilici pomoću kockica leda

  Ako ste neko ko ne voli peglati, ovo je laka alternativa. Jednostavno dodajte nekoliko kockica leda nagužvanoj odjeći u sušilici i pustite je  5 minuta. Ovo će efikasno ispeglati vašu odjeću, bez muke.

 • 6. Brže osušite odeću suhim peškirom

  Ovaj trik uštedjet će vam i vrijeme i energiju što se tiče sušenja odjeće. Prije nego što pokrenete veš mašinu, stavite mokre predmete u suhi peškir i pokrenite mašinu na 15-minutni ciklus. Peškir će upiti vlagu vaše odjeće, što znači da će vrijeme sušenja prepoloviti.

  To naravno znači da ćete na kraju dobiti mokri peškir koji ćete morati osušiti na zraku, ali prednosti ovdje prevladavaju.

  7. Otkopčajte odjeću koja se smanjila u sušilici

  Svi smo pogriješili što smo smanjili jedan od naših omiljenih odjevnih komada, ali ne brinite – možete ga popraviti! Jednostavno namočite predmet u toploj vodi, nekim uobičajenim regeneratorom za kosu, i raširite ga da se osuši. Rastegnite predmet nekoliko puta da biste ga preoblikovali na prvobitnu veličinu.

 • 8. Koristite kuglice za sušenje vune za ekološki prihvatljivo sušenje

  Ovaj proizvod je ekološki prihvatljiv i bez hemikalija za vašu sušilicu. Kad ih stavite u sušilicu s mokrim predmetima, prepolovit će vam vrijeme sušenja, kao i brigu o vašoj odjeći. Oni će vam napuhati odjeću i peškire, a uklonit će i statiku.

  9. Dodajte sol kako biste spriječili da vam boje blijede

  Kašika soli koja se doda u pranje pomoći će bojama u odjeći da ne blijede. To djeluje jer hlorid u soli pomaže da se boje uklope u tkanine.

  Ovo je jeftin i jednostavan način da vaša odjeća ostane svježa i nova.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,