Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Devet običnih stvari koje skrivaju od nas svoje posebne namjene

Preuzmite sliku

Budući da smo danas okruženi tolikim proizvodima i uslugama, možda ni ne pomislimo da imaju neočekivane višestruke namjene, piše Bright Side.

Možemo baciti naljepnice sa voća i povrća bez da ih i provjerimo, igramo se s četkicama za eskalaciju s vremena na vrijeme ili ne upotrebljavamo vlastite telefone u potpunosti. Srećom, nikada nije kasno da naučite nešto novo, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Brojevi na naljepnicama voća i povrća

 • Male naljepnice na voću i povrću ne samo da nam govore o zemlji iz koje dolaze ovi proizvodi, već i brojevi ispisani na njima imaju svrhu. Nazivaju se kodima za provjeru cijena (PLU).

  Ako pronađete 5-znamenkasti broj koji počinje sa 9 – ovaj proizvod uzgajan je organski.

  Četveroznamenkasti kod koji počinje sa 3 ili 4 – ovaj proizvod se konvencionalno uzgajao.

  5-znamenkasti kôd koji počinje s 8 – ovaj je proizvod genetski modificiran.

  2. Četke na pokretnim stepenicama

 • Neki neustrašivi ljudi mogu koristiti te četkice za čišćenje svojih cipela. Iako je ovo potpuna suprotnost izvornoj ideji. Oni bi trebali biti taktilni podsjetnik za ljude da su preblizu rubu i da trebaju ostati podalje od ove zone. U suprotnom, njihova odjeća ili obuća mogu se zaglaviti.

  3. Google Assistant se može kontrolisati pomoću uroka Harry Pottera

 • Oni koji su oduvijek željeli dati uroke poput poznatog čarobnjaka mogu ovu promjenu dobiti putem Android telefona. Ako otvorite google pomoćnik i kažete „Lumos maxima“, telefon će automatski uključiti lampicu, rekavši, „Nox“ će ga isključiti i rekavši, „Silencio“ će učiniti da vaš telefon isključi sve obavijesti i zvona.

  4. Rupice u lopticama za golf

 • Loptice za golf pune su rupica s razlogom i nije  zato da izgledaju maštovito i prepoznatljivo. U početku su kuglice za golf izrađivane okrugle i glatke, ali ispada da one s rupicama mogu letjeti dalje od glatkih. Dakle, ovo je ono što je rodilo te rupice – glatka lopta za golf trebala bi otputovati tek otprilike pola koliko to čini golf lopta sa rupicama. Ovaj i puno drugih različitih faktora mogu odrediti ishod igre.

  5. Kružići u boji na dnu kesice čipsa

 • Neki nagađaju da bi se njihova boja mogla odnositi na način na koji je proizvod proizveden. Zeleno – na organski način, crno – genetski modifikovano, itd. Ovi misteriozni krugovi nazivaju se „blokovi štampača u boji“ ili „zakrpe za kontrolu procesa“. Proizvođači ih trebaju provjeriti je li sve ispravno otisnuto te im reći gdje treba smanjiti ambalažu proizvoda.

  6. Prugasti mini priključak

 • Ponekad možemo primijetiti da kraj mini priključka može imati jedan, 2 ili 3 prstena. Njihova glavna svrha je odvajanje električnih impulsa koje primaju od uređaja za prijenos informacija. Na primjer, jedna traka u mini utičnici za utikač može pružiti samo mono-zvučni signal, što znači da oba čepa za uši primaju potpuno iste informacije. 2 trake mogu odvojiti 2 signala i prenijeti stereo zvuk. Zbog toga vaše lijeve i desne slušalice reproduciraju malo drugačiji zvuk. 3 pruge su obično prisutne na uređajima koji u sebi imaju mikrofon.

  7. Pisanje slova na proizvodima za šminkanje

 • Na većini paketa šminke možemo pronaći slova poput 12M ili 24M, ali ovaj put oni sadrže informacije koje su bile namijenjene kupcima, a ne proizvođačima. Te se stvari nazivaju “simboli nakon otvaranja”. Glavna svrha je navesti datum isteka. To je to, broj stoji za broj mjeseci označen slovom „M.“

  8. Otkažite prethodne radnje na iPhone uređajima

 • Dok koristite aplikaciju iPhone note, možda ćete slučajno obrisati važnu bilješku ili jednostavno unijeti pogreške u tekst. Nema gumba za poništavanje, pa može izgledati malo neugodno pokušati vratiti stvari. Brz i jednostavan način za poništavanje operacije tako što ćete brzo protresti telefon. Nakon kratkog trenutka trebali biste dobiti pop-up obavijest: “Poništi kucanje.” Jednostavno kliknite „Poništi“ i ponovite onoliko puta koliko vam treba.

  Napomena: Ako tresenje ne uspije, idite na:

  iOS verzije 12 i starijih: Podešavanja – Općenito – Pristupačnost – Otresite se za poništavanje

  iOS verzija 13: Podešavanja – Pristupačnost – Dodirnite – Protresite za poništavanje

  Jednom kada stignete tamo, provjerite je li klizač uključen

  9. Vješalice izrađene od drveta

 • Iako su drvene vješalice trajnije od plastičnih i pogodne su za teške kapute i jakne, one imaju svrha više. Dobre vješalice su napravljene od kedrovog drveta koje mogu pomoći u borbi protiv kukaca u vašem ormaru. Ne samo da njegova bogata aroma odbija moljac, već i drvo može pomoći da apsorbuje nepotrebnu vlagu i ukloni neugodne mirise. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,