Četvrtak, 26. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Deset trikova s kojima će voće i povrće ostati svježe i do 10 dana

Svježe povrće i voće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. U vrijeme pandemije koronavirusa njihova konzumacija je još važnija kako bismo ojačali imunitet i održali zdravlje. Međutim istovremeno, prioritet je ostati kod kuće i svesti odlaske u trgovinu na minimun.

Srećom, postoje neki trikovi koji će nam pomoći da produžimo svježinu određenih namirnica s promišljenom pohranom.

1. Trik s lukom i krompirom

Krompir i luk nije potrebno stavljati u frižider, ali isto tako nemojte ih staviti niti zajedno na kuhinjski pult, u ostavu ili na neko treće mjesto. Plinovi u luku potiču klijanje i truljenje krompira.

2. Trik s jabukama

Jabuke su prijetnja za brojno svježe povrće i voće jer sadrže plinove koje potiču njihovo truljenje. Odvojite za njih poseban dio u frižideru, a prije spremanja stavite ih u plastičnu vrećicu koje produžuju njihovu svježinu.

3. Trik s bananama

Želite li da vam banane što duže ostanu svježe? Kupite zelene plodove koji će na sobnoj temperaturi postepeno zreliti. Taj proces može se usporiti ako komadić aluminijske folije omotate oko vrha banane. Kupili ste prezrele banane? Ogulite ih i smrznite u ledenici te iskoristite za pripremu smoothieja i drugih ledenih poslastica.

4. Trik sa stapkama celera

Aluminijska folija pomoći će vam i da održite svježinu hrskavih stapki celera. Omotajte foliju oko povrća i tako pohranite u frižider.

5. Trik s gljivama

Rok trajanja šampinjona je sedam dana, ali često ove gljive prije istrunu ako ih držite na krivi način u hladnjaku. Posušite ih pa ih stavite u papirnatu vrećicu umjesto u plastičnoj kutiji u kojima se prodaju.

  • 6. Trik sa svježim krastavcem

    Jeste li se ikada zapitali zašto se krastavac salatar prodaje u plastičnoj foliji? Plastika mu produžuje rok trajanja. Krastavce stavite u plastičnu vrećicu i dobro je zatvorite prije nego što je pohranite u frižider.

    7. Trik s limunom

    Domaći i neprskani limun ima vrlo kratak rok trajanja. Ako mu želite produžiti svježinu stavite ga u plastičnu vrećicu ili staklenu kutiju s poklopcem.

    8. Trik s mrkvom

    Mrkvu držite u frižideru u plastičnoj vrećici. Svježinu im možete produžiti i ako ih očistite, narežete na manje komade i stavite u staklenku zajedno s hladnom vodom. Svaki par dana promijenite vodu, a staklenku nemojte zaboraviti dobro zatvoriti prije pohranjivanja u frižider.

    9. Trik sa zelenom salatom

    Zelena salata nema dugi rok trajanja, ali još će brže istruliti ako je mokru stavite u frižider. Operite je, dobro posušite, omotajte u papirnati peškir i pohranite u plastičnu vrećicu. Na takav način možete za par dana produžiti svježinu i ostalom lisnatog povrća poput špinata, blitve i kelja.

    10. Trik sa začinskim biljem

    Ne zaboravite ni na začinsko bilje koje može transformirati okus običnog jela u nešto sasvim posebno. Kad kupite svježe začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka stavite ga u čašu s vodom kao što biste to napravili s cvijećem i vazom. Čašu sa začinskim biljem stavite u frižider.

    Ako primjetite da se bilje počinje sušiti, nasjeckajte ga s malo češnjaka i ubacite u maslinovo ulje. Čestitamo, upravo ste napravili brzu marinadu za meso i ribu. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,