Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Deset tajni koje vam medicinske sestre ne smiju reći

Svaka profesija ima svoje tajne, ali njihov posao ponekad odlučuje o našim životima, pa su i tajne strogo povjerljive.

Posao medicinske sestre nije nimalo lagan – zahtijeva veliku dozu humanosti, strpljenja, stajanja na nogama u razno doba dana i noći, ali i sposobnost držanja jezika za zubima. Naime, medicinske sestre su često pravi čuvari tajni bolnica, a kao takvi mogu nam otkriti detalje našeg liječenja, kao i informacije o ljudima koji nas liječe. Ali, one moraju poštovati sistem u kojem rade, koji je duboko prožet hijerarhijom u kojoj su doktori prvi, a one ispod njih.

Neke od njih anonimno su otkrile tajne koje bi voljele da mogu reći svojim pacijentima, ali bi time riskirale svoj posao, ugled bolnice i slične stvari.

Ovo su njihove tajne:
1. Nećemo vam reći da je doktor nesposoban, jer to ne smijemo, čak i da je istina. Ali, ako vam medicinska sestra kaže “imate pravo na to da potražite drugo mišljenje” to je zapravo to, tajna šifra jer smatramo da vam neko drugi može puno više pomoći ili je odgovorniji te pouzdaniji.

2. I doktori su ljudi, toga smo mi bolno svjesni, i činjenica je da mnogi kasne noćne sate i puno rada ublažavaju s alkoholom, pa i ovisnostima. Ali, nije na nama da na to ukazujemo i ne tražite našu potvrdu za to. Potražite drugog doktora, nemojte se obračunavati preko nas

3. Ne lažite o tome koliko vas boli! Ako imam pacijenticu koja se veselo smije i dopisuje na mobitel, ali istovremeno meni govori da mora vidjeti doktora hitno jer ju boli, sigurno to neću shvatiti ozbiljno. Jednako tako, nemojte glumiti heroje ako je bol jaka – ponekad su takvi simptomi ono što dijeli život od smrti, znači da nama doista nema smisla lagati ili glumiti, jer možete naštetiti jedino sebi.

4. Prijetnje i vikanje ne dovode vas nikamo, zapravo vam štete. Neću reći da doslovno šikaniramo takve, ali budite sigurni da nećete zbog takvog ponašanja dobiti analgetik koji bi vam na svoju ruku dali ili pak posebno brinuti o vama. Sve što mi tražimo je normalno ponašanje. Ja osobno nisam osvetoljubiva, ali znam kolegice koje to jesu i ne zamjeram im, pa se toga sjetite sljedeći put kad vam dođe da se sestri derete da je glupača.

5. Bolnice su pune bakterija, i to onih opasnih. Unatoč najboljem trudu osoblja, pogotovo čistačica, bolnice naprosto ne mogu biti okolina koja je sterilna. Zbog toga većina nas u kuću ne unosi ni cipele u kojima radimo, pa bi bilo dobro da to imate na umu kad boravite u bolnici ili posjećujete nekoga. Sapuni i sredstva za dezinfekciju su tamo postavljeni s razlogom.

6. Ne lažite o tome što uzimate. Bilo da je riječ o biljnim pripravcima ili nekim lijekovima koje možete kupiti bez recepta, nama morate reći apsolutno sve što uzimate, jer kontraindikacije s terapijama doista mogu biti opasne. Na kraju takve stvari uvijek saznamo, a onda se osjećamo glupo i nećete doći na dobar glas u odjelu.

7. Ne želim vam reći rezultate vaših pretraga, jer je to posao vašeg doktora, a ne moj. Nije stvar u tome da sam zla, glupa ili neinformirana, ali svaki posao ima svoja pravila. Ja nisam tu da vam kažem imate li rak ili nemate, to će vam reći onaj ko vas treba i liječiti. Ako me pitate, samo ću vam odgovoriti “ne znam”, čak i ako znam.

8. Davanje mita doktorima nije nešto što bi trebali raditi. Iako puno ljudi još uvijek ima tu praksu, vjerujte mi na riječ, doktor vas neće tretirati ništa drugačije – prema svima se odnose jednako. Niko vas neće loše operirati jer mu niste dali novce, a nema smisla da se zadužujete zato da plaćate doktorima za ono za šta su već plaćeni.

9. Da, velik broj sestri i doktora su u vezama, što nije neobično ni za mnoge druge profesije budući da na poslu provodimo dane i noći.

10. Najgore doba kad možete završiti u bolnici su praznici i ljeto. Naime, u to doba većina je renomiranih stručnjaka na godišnjem, mijenjaju ih mlađi i manje iskusni, a i bolničko se osoblje opusti na takve dane. Izbjegavajte operacije i tretmane u to doba, ako možete, piše Express.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,