Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset tajni koje kozmetičarke trepavica ne žele podijeliti i otkriti

Preuzmite sliku

Usluge kozmetičarki za trepavice postaju sve popularnije i ako provedete 30 minuta u tržnom centru, vidjet ćete puno žena s produženim i umjetnim trepavicama, piše Bright Side. Potražnja za ovim uslugama je zaista velika, tako da ima puno kozmetičarki ali možemo li im svima vjerovati?

Kako se ispostavilo, kozmetičarke koje rade svoj posao rade na različite načine i njihove preporuke također imaju tendenciju da se razlikuju. Stoga smo odlučili zaroniti u blogove profesionalnih kozmetičarki za trepavice i pronaći odgovore na najpopularnija pitanja, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Možete li koristiti maskaru na ekstenzijama trepavica?

 • Čak i nakon što dobijete nadogradnju na trepavice, ponekad želite naglasiti oči kako bi učinak bio još dramatičniji. Prema stručnjacima, maskaru možete koristiti na lažnim trepavicama, ali morate uzeti u obzir nekoliko stvari:

  – Maskara će učiniti da guste lažne trepavice izgledaju još umjetnije. Možda izgledaju smiješno.

  – Redovne maskare mogu sadržavati ulja koja će imati hemijsku reakciju s ljepilom i otopiti ga. Dakle, možda biste vrlo brzo mogli početi da gubite trepavice. Ili morate pažljivo pročitati popis sastojaka i uvjeriti se da u njemu nema ulja ili koristiti posebne maskare napravljene posebno za lažne trepavice.

  – Ne možete koristiti vodootpornu maskaru jer će vam trebati posebni proizvodi za uklanjanje koji mogu i rastvoriti ljepilo.

  – Bolje je staviti maskaru s vrhova na sredinu trepavica i ne dirati tačku spajanja.

  2. Šta biste trebali koristiti za uklanjanje šminke?

  Ako imate ekstenzije trepavica, bolje je oprati lice vodom i kozmetičkim proizvodima na bazi vode. Ne uklanjaju šminku toliko brzo kao posebni gelovi, ali neće rastopiti ljepilo koje se koristi za učvršćivanje trepavica.

  3. Možete li sami ukloniti umjetne trepavice?

 • Ne ide svaka žena kozmetičarki da joj skine umjetne trepavice. Takođe, postoje slučajevi kad nema kozmetičara oko vas (kao što je možda sada u izolaciji). Umjetne trepavice možete sami ukloniti, ali evo nekoliko uputa:

  – Pomoću noktiju uklonite trepavice u grozdovima.

  – Pokušajte da otopite ljepilo uljem.

  – Izrežite lažne trepavice kako bi odgovarale dužini vaših prirodnih.

  – Da biste lažne trepavice skinuli, potrebna vam je posebna krema za uklanjanje.

  – Stavite kremu na liniju silikonskim štapićem ili pamučnim tamponom.

  – Ostavite tako malo vremena (obično oko 4 minute).

  – Odvojite trepavice pincetom, povucite ih ka krajevima.

  – Kada uklonite sve trepavice, očistite kožu kao i uvijek.

  4. Treba li vam fiksator za trepavice?

  Kozmetičarke za trepavice to često pokušavaju prodati svojim klijentima, govoreći im da će to povećati životni vijek njihovih umjetnih trepavica. Naravno, to rade jer dobivaju proviziju od prodaje proizvoda. Međutim, provjerimo i je li ovaj fiksator zaista toliko važan?

  Prvo, nije napravljeno radi povećanja životnog vijeka, već radi očuvanja izvornog oblika trepavica. Dakle, ako vam kozmetičarka kaže da će vam fiksator produžiti život trepavica, možete zasukati oči i otići.

  Drugo, ako često koristite ovaj fiksator, trepavice će učiniti ljepljivima i one će izgledati užasno.

  Privukle su nas obrambene karakteristike ovog proizvoda. U teoriji, trebao bi zaštititi trepavice od bilo kakvih vanjskih faktora. Ali s druge strane, efekat će trajati samo dok prvi put ne operete lice. Dakle, na vama je da odlučite treba li vam ovaj proizvod ili ne.

  5. Može li nadogradnja trepavica naškoditi vašem vidu?

 • Ovo je stvarno teško pitanje. Iskusni kozmetičari tvrde da takvog rizika nema. A očni ljekari kažu da se oni redovno moraju nositi sa posljedicama umjetnih trepavica.

  Previše guste trepavice će izazvati efekat koji povećava količinu zraka koji duva na oko, zbog čega se može brže sušiti. To će uzrokovati nelagodu.

  Mnoge vrste ljepila sadrže formaldehid, koji može izazvati alergijsku reakciju. To je razlog zašto morate provjeriti proizvode koje kozmetičarka trepavica koristi u svom radu.

  Bakterija Staphylococcus aureus živi na našim trepavicama. Potpuno je sigurna ako ih nema previše. Međutim, umjetne trepavice mogu uzrokovati porast bakterija, što može dovesti do blefaritisa, stanja koje se vrlo teško liječi.

  Ako nikada prije niste imali umjetne trepavice ili ako ste se odlučili promijeniti svoju kozmetičarku, obavezno pratite stanje očiju prvih nekoliko dana nakon postupka, a ako imate loše reakcije, odmah potražite stručnjaka.

  6. Šta bi svaka kozmetičarka trebala imati u svom salonu?

 • U salonu mora biti izmjenični napon gdje mora biti postavljena prava temperatura. Svako ljepilo ima svoje temperaturne zahtjeve i ako se prekrše, pogrešno će se osušiti.

  Takođe, salon treba da ima ovlaživač zraka iz istog razloga: Zahtjeve za vlagom ljepila.

  Sterilizator. Postupak se može izvesti samo sterilnim alatom, iako oni ne dolaze u kontakt s krvlju ili sluznicom. Sve se može dogoditi i vaša je sigurnost od najveće važnosti.

  7. Zašto neke trepavice ne traju jako dugo?

  Ponekad je kriv klijent što trepavice brzo otpadaju.

  Klijent može da se okupa ili tušira tokom prvih sati nakon postupka.

  Klijent možda nije upozorio kozmetičarku na alergijsku reakciju, unos vitamina ili nedostatak vitamina.

  Klijent često može trljati oči prstima.

  8. Da li je moguće da je kozmetičarka kriva što počinjete gubiti trepavice?

 • Kozmetičarke za trepavice su zapravo ljudi, pa mogu pogriješiti. Ako su trepavice vrlo brzo počele otpadati, moguće je da:

  – Vaša kozmetičarka je koristila pogrešnu vrstu ljepila.

  – Vaša kozmetičarka nije primijetila da su vam oči bile previše vlažne tokom postupka.

  – Vaša kozmetičarka nije podesila odgovarajuću vlažnost i temperaturu u salonu.

  9. Koje bi vas riječi kozmetičarke za trepavice trebale alarmirati?

 • Prema riječima samih kozmetičarki za trepavice, neke kozmetičarke će možda pokušati da sakriju svoje loše vještine iza ovih popularnih izgovora:

  Ako kozmetičarka trepavica kaže da su vam trepavice prekratke i da moraju nalijepiti lažne trepavice na kožu, bježite.

  Ako trepavice izgledaju asimetrično, a kozmetičarka kaže da je to zato što su vam oči prirodno asimetrične i da bi bolji rezultat na vašem licu bio nemoguć, ona je loša kozmetičarka. Njihov posao je da izgledaju kao da su vam kapci što simetričniji.

  Također, ako utvrdite da su vam se trepavice vrlo brzo počele ljuštiti, a kozmetičarka odmah krivi vas. Veoma često kažu da ste spavali s licem na jastuku (što je teško raspravljati jer u snu ne možete kontrolirati sebe). Zapravo je stvarno teško spavati tako da se trepavice toliko natežu da se ljušte.

  10. Kada je najbolje vrijeme za nadogradnju umjetnih trepavica?

  Saloni koji obavljaju ove postupke takođe imaju svoje razdoblje vrhunske potražnje i loše sezone.

  Najniže cijene su obično od sredine jeseni do sredine zime (posebno tokom božićnih praznika). Ovo je vrijeme kada postoje brojni besplatni bonusi i popusti.

  Najviša potražnja je od maja do septembra. Tada su cijene najviše. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje