Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset stvari u domu koje svakodnevno morate dezinfikovati

Preuzmite sliku

Dezinfikujemo i peremo ruke, pokušavamo da nosimo maske i rukavice, ali takođe morate imati na umu da dezinfikujete predmete za domaćinstvo, jer virus može da ostane na njima nekoliko dana, prenosi Ženski magazin.

Prekidači za svjetlo

Kao i kvake na vratima, i prekidači za svjetlo, posebno oni na izlazu, moraju se dezinfikovati, i to nekoliko puta dnevno. Nakon ulaska upalićemo svjetlo u hodniku i ostaviti opasne viruse.

Ulazne kvake i kvaka na kupatilu

Ovo su najopasnija mjesta. Nakon ulaska u kuću, dodirujemo i spoljašne i unutrašnje kvake vrata, a zatim i kvaku kupatila. Tek kada smo u kupatilu, temeljno peremo ruke, ali sve viruse i bakterije ostavljamo na ručicama vrata. Stoga je ove ručke potrebno dezinfikovati nekoliko puta dnevno.

Ključevi

Ovo je još jedan predmet koji zaboravljamo da dezinfikujemo. I ključevi od automobila i kuće moraju se dezinfikovati kada se vratite kući. Najbolje je prije nego što ih stavite na fiksno mjesto da ne ostavljaju viruse na drugim mjestima u kući.

Telefoni

Mobilni telefoni su stalno s nama, u šetnji, u prodavnici, u apoteci. Kad dođete kući, morate ih dezinfikovati. Takođe ne zaboravite da dezinfikujete mjesta gdje odlažete telefone, tamo možete ostaviti i viruse.

Tastatura

Trenutno većina nas radi od kuće, često naša djeca koriste isti računar. Vrijedno je dezinfikovati i tastaturu i miša barem jednom dnevno.

Naočale

Koliko puta dnevno stavljamo naočale, skidamo ih, obrišemo, ponekad ih nesvjesno ostavimo negdje u kući? Isto se odnosi i na sunčane naočale, koje skidamo i stavljamo iznova. Obavezno ih dezinfikujte.

Tašne

Da li ste se sjetili da dezinfikujete torbe? Uostalom, stalno ih dodirujemo, otvaramo, zatvaramo, stavljamo na rame. Takođe odlažemo na različita mjesta.

Novčanik i platne kartice

Ovdje se pojavljuje isti problem kao i sa telefonom. Koristimo platne kartice, kovanice i papirne novčanice. Vrijedno je prskati sve antivirusnim proizvodima.

Volan

Svakodnevno obrišite volan automobila dezinficijensom. To je savršeno mjesto za sakupljanje mikroba.

Pakovanja od plastike i folije iz prodavnice

Takođe ne zaboravite da nakon kupovine i pranja ruku izvadite sve iz plastične ambalaže i stavite u čistu ambalažu kod kuće. Na folijama može biti mnoštvo virusa i bakterija koje ljudi ostavljaju u prodavnici. Takođe, povrće i voće se mora oprati nakon što sve donesete kući. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,