Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deset savjeta za lakše putovanje ukoliko putujete sa djecom

Preuzmite sliku

Djeca često mogu da budu naporna tokom duže vožnje, imaju razne zahtjve, stalno pitaju kada ćemo stići i generalno mogu da utiču na nivo  koncentracije.

Ovo je 10 savjeta kako da svojoj djeci olakšate putovanje, jer će na taj način i vama biti lakše. Britanska agencija IAM Roadsmart objavila je korisne savete pred praznike, sa ciljem bezbjednije i komfornije vožnje kada su među putnicima i djeca.

Prema njihovom istraživanju, djeca su najveći uzrok ometanja u vožnji, i to u 29 posto slučajeva. Kako bi mališani bili mirni i tihi na dužem putovanju, potreban im je komfor, ali i zanimacija.

1. Obucite djecu u udobnu odjeću, na taj način će biti sretnija. Ukoliko ne vole da nose obuću, izujte ih. Ako vozite noću i djeca žele da budu u pidžami, ispunite im tu želju.

2. Ukoliko je zima i djeca su u dugačkim jaknama ili kaputićima, skinite ih prije nego što ih smjestite u dječije sedište, jer ovaj tip odjeće može da spriječi pravilan rad sigurnosnog pojasa.

3. Podesite temperaturu u automobilu kako odgovara vašoj djeci, a ne samo vama. Ukoliko imate djecu na zadnjem sjedištu koja se ne osjećaju prijatno, neće ni vama biti prijatno.

4. Ponesite hranu i piće, ali obratite pažnju koju, prije svega zbog moguće mučnine u vožnji.

5. Razmislite kakav efekat može imati pribor koji djeca koriste, kao na primjer dječija plastična čaša koja poleti u kabini u slučaju naglog kočenja.

6. Obratite pažnju na igračke koje ćete ponijeti, treba da budu interesantne za mališane, ali ne nešto što ih može povrijediti.

7. Za mlađu djecu isplanirajte aktivnosti. Postoje razne zanimljive igre koje možete da igrate i kojima možete “skratiti vrijeme” na dugim putovanjima – od igre riječi, preko pogađanja ličnosti, do brojnih drugih zabavih igara koje podstiču djecu na razmišljanje i priču. Dječije video-igre su svakako najčešće rješenje jer je roditeljima tako najlakše da se “izbore”, ali nije preporučljivo da se djeca predugo zanimaju na ovaj način.

8. Uvijek pričajte sa djecom o dužini putovanja i preostalom putu. Recite im koliko dugo će trajati putovanje, i takođe koja ćete sve mjesta proći na putu, jer na ovaj način djeca neće pitati na svakih pet minuta kada ćete da stignete.

9. Ako imate stariju djecu koja putuju zajedno sa nešto mlađom djecom, ona mogu da ih zabave. Možda starijoj djeci ovo neće biti interesantno, ali može biti jednostavan način da se zaradi dodatni džeparac.

10. Dobro isplanirajte duža putovanja i krenite spremni. Uvijek treba imati pelene, vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju. IAM Roadsmart preporučuje da porodice ne bi trebalo da u automobilu provode više od dva sata bez pauze. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,