Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset predmeta koje nikada ne biste smjeli stavljati u sušilicu veša

Preuzmite sliku

Sušilice veša sve su traženije, a oni koji ih imaju tvrde kako su im promijenile život i da ga više ne mogu zamisliti bez njih.

Sušilica, dakako, uvelike olakšava i ubrzava sušenje veša, naročito ako nemate puno mjesta za sušenje, a imate malu djecu ili porodicu sa puno članova.

Ako neki od tih zabranjenih predmeta baš trebate hitno osušiti, možete ga staviti u sušilicu ali da se samo suši zrakom, ne i vrućinom.

U sušilicu stavite i nekoliko čistih, suhih pamučnih ručnika i neka se suši pet do maksimalno deset minuta.

Evo šta ne biste trebali stavljati u sušilicu

Grudnjake

Visoka temperatura uništava elastične niti koje se nalaze u grudnjacima, a koje osiguravaju njihovu rastezljivost. To može brzo uništiti oblik grudnjaka koji više neće davati potrebnu potporu. Zato je grudnjake najbolje sušiti na zraku.

Ruksake i torbe

Kada razmislite o tome koliko toga završi u ruksacima i torbama za kupovinu, jasno je da ih je potrebno često čistiti i prati. Međutim, tim stvarima nije mjesto u sušilici osim ako su napravljene od sto posto pamuka. Visoka temperatura sušilice može uzrokovati topljenje, skupljanje ili savijanje vanjskih materijala te može uništiti unutarnju strukturu izoliranih vrećica.

Kožne predmete

Čak i ako vas je uhvatio pljusak, pokušati osušiti bilo koju vrstu kože, čak i umjetnu, u sušilici veša nije dobra ideja. Visoka temperatura može uzrokovati iskrivljavanje ili pucanje tkanine. Mokru robu od kože objesite da se suši na zraku daleko od izravne topline ili sunčeve svjetlosti.

 • Svilene stvari, donje rublje i osjetljive tkanine

  Delikatne tkanine poput svile, čipke i prozirne mreže nikada ne smiju ulaziti u sušilicu. Visoka toplina može stvoriti nabore koje je gotovo nemoguće ukloniti. No, najveća opasnost su detalji poput zatvarača koji može zahvatiti tkaninu i ostaviti rupu ili poderotinu.

  Sportsku odjeću

  Baš kao i donje rublje, većina sportske odjeće danas se izrađuje od visokotehnoloških sintetičkih vlakana dizajniranih da podupiru mišiće i odvode vlagu tijekom vježbanja. Kako bi ovi odjevni predmeti zadržali oblik i upijajuće kvalitete, izbjegavajte sušilicu i ostavite ih da se osuše na zraku nakon pranja.

  Patike

  Patike mogu biti izrađene od jednostavnog platna, kože ili visokotehnoloških materijala. Nakon pranja patika preskočite sušilicu. Visoka temperatura može uzrokovati odvajanje potplata i izobličenje materijala. Ostavite ih da se osuše na zraku najmanje 24 sata prije ponovnog nošenja. Za brže sušenje napunite ih zgužvanim novinskim papirom koji će upiti vlagu i ubrzati sušenje.

  Džempere

  Džemperi su izrađeni od pletene pređe koja može izgubiti oblik ako se nepravilno peru, a još se više mogu uništiti ako ih se stavi i u sušilicu. Vrućina može uzrokovati skupljanje ili rastezanje prirodnih i umjetnih vlakana te ubrzati trošenje materijala. Vraćanje džempera od sintetičkih vlakana u izvorni oblik nemoguće je, ali neki džemperi od prirodnih vlakana mogu se “spasiti”.

 • Otirače i prostirke s gumom na stražnjoj strani

  U kupaonskim tepisima mogu se taložiti bakterije koje uzrokuju atletsko stopalo i neugodan miris zbog čega ih treba često prati i dezinficirati u vrućoj vodi. Međutim, nikada ih ne smijete stavljati u sušilicu veša na visoku temperaturu. Gumena podloga može se raspasti, pa čak i rastopiti.

  Kupaće kostime

  Kupaće kostime potrebno je prati nakon svakog nošenja kako bi se uklonili prljavština, ulja iz sredstava za sunčanje, pijesak, sol ili hlor. Nakon pranja neka se suše na zraku jer će vrućina u sušilici uzrokovati deformiranje tkanine.

  Predmete sa šljokicama i perlicama

  Imate li odjeću ili stvari za dom sa šljokicama ili perlicama, držite ih podalje od sušilice. Ako su ukrasi zalijepljeni za tkaninu, toplina može uzrokovati topljenje ljepila, a perlice i šljokice mogu se iskriviti, piše Zadovoljna.hr.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,