Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deset neobičnih načina da se bez mnogo napora oslobodite viška kalorija (FOTO)

Preuzmite sliku

Oslobađanje od suvišnih kilograma najčešće povezujemo sa iscrpljujućim treninzima, strogim dijetama i sličnim stvarima koje uopšte ne predstavljaju zadovoljstvo.

Pokazalo se, međutim, da se može oslabiti i na mnogo prijatniji način. Na primjer, sjedeći ispred televizora. Samo je potrebno izabrati odgovarajući film.

Evo nekoliko neobičnih načina za sagorijevanje viška kalorija. Neki od njih su zaista neočekivani..

1. Šoping

 • Šoping zamara tijelo više nego što se čini. Prvo, takva šetnja po pravilu traje više od sat-dva, a drugo – kese sa onim što ste nakupovali pretvaraju običnu šetnju u pravi trening sa opterećenjem. Šoping u trajanju od tri sata približno odgovara jednosatnom treningu na sobnom biciklu jer tom prilikom utrošite 500 kalorija.

  2. Čišćenje

 • Svaki rad u kući biće vam prijatniji, ako imate na umu da kućni poslovi održavaju tijelo u formi. Za pola sata običnog spremanja kuće, možete utrošiti 85 kalorija. To približno odgovara 15-minutnom vježbanju trbušnih mišića, a veliko spremanje za isto to vrijeme sagori čak dvaput više kalorija.

  3. Vino

 • Naučnici sa Univerziteta u Alberti tvrde da čaša suvog crnog vina može da zamijeni čitav sat treninga u teretani. Stvar je u tome da vino sadrži supstance koje ubrzavaju rad srca i produktivnost mišića, a resveratrol pretvara bijelo masno tkivo u mrko, a sem toga reguliše šećer u krvi. Upamtite najvažnije: preporučuje se samo jedna čaša.

  4. Pjevanje

 • Pjevanje aktivira mnogo različitih mišića i zaista je dobra vježba. Da biste sagorjeli 100 suvišnih kalorija, možete da pjevate sat vremena ili da 15 minuta intenzivno radite sklekove. Nije li to dobar izgovor da vikendom odete na karaoke ili da izjutra obradujete komšije svojom pjesmom dok se tuširate?

  5. Spavanje

 • Kad vam ujutro zazvoni budilnik, a vi kažete sebi “još samo pet minuta”,  zapravo dajete svom tijelu dodatno vrijeme da se oslobodi suvišnih kalorija. Ukoliko spavate bez odjeće, istraživanja su pokazala da će vam se količina mrkih masti i metabolička aktivnost organizma za mjesec dana značajno povećati. A to će se pozitivno odraziti i na vašu figuru.

  6. Doniranje krvi

 • Prema istraživanjima sprovedenim na Univerzitetu Kalifornije, dobrovoljno davanje pola litra krvi sagorijeva oko 650 kalorija. Otprilike toliko potrošite za sat plivanja brzim tempom. Sjetite se ipak da se krv daje iz plemenitih razloga, a utrošene kalorije su samo lijep dodatak tome.

  7. Poljubac

 • Ovaj metod će vam pomoći da izgubite više od 60 kalorija – samo je potrebno da se ljubite sat vremena. Približno istu količinu kalorija izgubićete za 5 minuta brzog trčanja. Ukoliko su poljupci pritom i strastveni, koštaće vas čak 90 kalorija. Naravno, samo poljupcima nećete mnogo izgubiti, ali su prijatan dodatak drugim metodama.

  8. Smijeh

 • Istraživači sa Univerziteta Vanderbilt kažu da 10-15 minuta smijeha može sagorjeti 10-40 kalorija. Sve zavisi od jačine emocija – uzdržani kikot troši znatno manje kalorija nego gorhotni smijeh, od koga se držite za stomak i jedva dolazite do daha. Isto ćete sagorjeti 40 kalorija ukoliko 10 minuta radite čučnjeve.

  9. Muško društvo

 • Istraživanja su otkrila da se žene u muškom društvu nesvjesno odlučuju za manje porcije, sa manje kalorija. To se objašnjava težnjom ljepšeg pola da zadovolji standarde: manje kalorija – ljepša figura – veća privlačnost. Nije li to dobar razlog da češće izlazite na sastanke?

  10. Horor filmovi

 • Naučnici tvrde da se za vrijeme gledanja horor filmova u organizmu luči adrenalin, što smanjuje apetiti i ubrzava metabolizam, a sve to pozitivno utiče na vašu figuru.

  Evo pet filmova koji će najviše doprinijeti da oslabite:

  ♦ Slagalica strave – 133 kalorije
  ♦ Osmi putnik – 152 kalorije
  ♦ Istjerivač đavola – 158 kalorija
  ♦ Ajkula – 161 kalorija
  ♦ Isijavanje – 184 kalorije, a približno toliko ćete utošiti i ako 15 minuta budete preskakakli vijaču brzim tempom.

  Sve navedene metode pomoći će vam da se oslobodite viška kalorija prijatan i koristan način, ali ne mogu u potpunosti zamijeniti fizičku aktivnost. Ni pjevanje, kao ni gledanje horor filmova, neće vam dati mišiće i učiniti tijelo atraktivnim. Neka vam metode nudimo posluže samo kao dopuna ili kratkoročna zamjena za sport. (uspesnazena.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,