Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset najefikasnijih trikova za savršeno čiste prozore

Preuzmite sliku

Ukoliko želite da obrišete prozore na lak način i riješite se tragova koje ostavljaju krpe imamo nekoliko savjeta za vas. Takođe, pored staklenih površina, da bi vaši prozori zasijali punim sjajem neophodno je temeljno oprati roletne i zavjese, piše Ženski magazin.

Evo deset dokazanih kućnih trikova koji će vam pomoći u tome.

Napravite domaću tečnost za pranje

Savršenu tečnost za čišćenje prozora dobijamo cijeđenjem soka od jednog limuna u 2,5 litra vode. Kiselina koja se nalazi u limunu ima svojstva čišćenja, izbjeljivanja i osvježavanja. Umjesto limuna možemo da koristimo i sirće ili alkohol. Alkohol sprječava da se voda zaledi prilikom pranja po hladnom vremenu.

Koristite rukavice umjesto krpe

Pamučne rukavice, veoma su  prikladne za brisanje prašine, naročito sa teško dostupnih mjesta. Odlične su za čišćenje roletni.

Za poliranje koristite papirni filter za kafu

Savršen je za poliranje prozora (a takođe i ogledala) i – što je najvažnije – ne ostavlja mrlje na staklu!

Dokazan trik za požutjele zavjese

Prije pranja samo namočite zavjese u rastvor sode (250 g na 10 litara vode) ili soli (500 grama na 10 litara vode). Možete dodati i paket praška za pecivo.

Očistite zavjese

Neke zavjese napravljene od guste tkanine nisu pogodne za pranje u vodi. Umjesto toga, sa svakim čišćenjem usisajte ih i dobro ih protresite. Dajemo ih na hemijsko čišćenje najmanje dva puta godišnje. Plišane i baršunaste zavese temeljno se čiste usisivačem, a zatim obrišu mekom flanelskom krpom koja je navlažena alkoholom.

Put do čistih drvenih roletni

Drvene roletne najbolje je čistiti krpom i sredstvom za ispiranje drvenog namještaja. Ako ih niste usisavali duže vrijeme, koristite mlaku vodu sa dodatkom sredstva za čišćenje drveta da biste ih očistili. Obrišite roletne vlažnom krpom i osušite. Na kraju, možete ih lagano isprskati lakom u spreju i obrisati suhom krpom.

Stare novine su najbolje za mrlje

Umesto specijalnih skupih krpa za poliranje stakla i ogledala, možemo koristiti stare novine. One rade isto tako dobro. Eliminišu tragove i ne koštaju ništa.

Uklanjanje otisaka prstiju

Ljepljive tragove koje su na staklu ostavile dječije ruke ukloniće se mekom krpom navlaženom sredstvom za uklanjanje laka za nokte. Temeljno obrišemo pamučnom krpom, čineći kružne pokrete.

Najbrži način čišćenja prozora

Prozore čistimo iznutra horizontalnim pokretima, a spolja vertikalnim. Ili obrnuto. Kao rezultat, odmah znamo na kojoj su se strani formirali tragovi, što nam pomaže da uštedimo puno vremena. Osim toga, nećemo raditi nepotrebno.

Najbolji način čišćenja roletni

Ako su PVC i plastične roletne veoma prljave, peremo ih u mlakoj vodi sa blagim deterdžentom, npr. tečnošću za pranje suđa. Obrišemo ih spužvom od pjene i temeljno osušimo nakon pranja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,