Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset načina na koje vas je ponašanje vaših roditelja oblikovalo u osobe kakve ste danas

Preuzmite sliku

Bilo da su vam roditelji najbolji prijatelji ili da se baš i ne slažete s njima, vaš odnos s majkom i ocem uticao je na ono što ste vi danas. Nema savršene formule za dobar odgoj, ali su mnoge studije zaključile šta bi bilo dobro raditi prilikom odgajanja djece, piše Business Insider.

Otkrivamo vam 10 načina na koje je ponašanje vaših roditelja uticalo na oblikovanje vaše ličnosti.

Ako su vas roditelji tjerali raditi kućne poslove, vi ste neovisniji

Ako ste odrastali s roditeljima koji su vam konstantno zvocali zbog toga što ne namještate krevet, pa ste počeli to raditi, trebate im biti zahvalni. Djeca koja su tokom odrastanja obavljala kućne poslove, odrasla su u odgovorne ljude koji obavljaju svoj dio posla i ne čekaju da neko drugi to učini za njih. Osim toga, oni su bolje sarađivali sa svojim kolegama i imali su veći novi empatije, prenosi index.hr.

Jedna studija s Harvarda je došla do zaključka da su odrasli, koji su u djetinjstvu obavljali kućne poslove, sretniji od onih koji nisu. Djeca su naučila da moraju raditi kako bi postigli nešto u životu, pa im u kasnijem životu to nije predstavljalo problem.

Ako su vas naučili društvenim vještinama, najvjerovatnije ste završili fakultet i imate dobro plaćeni posao

Studija koja je pratila 700 djece iz Amerike tokom više od 20 godina otkrila je da su oni koji su naučeni pomagati drugima i surađivati s vršnjacima dostizali više obrazovanje, pa samim time i završavali na bolje plaćenim radnim mjestima. Djeca bez razvijenih društvenih vještina bila su sklonija alkoholizmu i kriminalu.

Ako su vam roditelji pričali bijele laži, najvjerovatnije imate problem s povjerenjem

Roditelji koji su lagali svojoj djeci kako bi ih zaštitili ili kako ne bi morali voditi teške razgovore s njima, više su im naštetili nego što su im pomogli. Bijelim lažima oni su zapravo oštetili svoj odnos s djecom, a nisu ih ni suočili s činjenicom da svijet može biti strašan. Kada djeci pričate istinu, oni će prvo imati povjerenja u vas, a onda kasnije u životu i u druge ljude.

 • Ako su pričali loše o svom izgledu, velika je vjerovatnoća da imate problem sa samopouzdanjem

  Čak i ako roditelji govore lijepo o izgledu svoje djece, negativnim komentarima na račun vlastitog izgleda i dalje vrše loš uticaj. Ako slušaju svoje roditelje kako nekoga nazivaju debelim ili imaju ružne komentare za nečiji izgled, to djeci stvara sliku o tome šta je dobar, a šta loš izgled, pa se cijelog života trude uklopiti u taj standard, a cijelo vrijeme ostaju nesigurni u sebe.

  Ako su roditelji imali velika očekivanja od vas, vjerovatno ste bili bolji u školi

  Studija iz 2015. godine došla je do zaključka da djeca čiji roditelji očekuju mnogo od svojih nasljednika imaju bolji uspjeh u školi od djece čiji se roditelji ne nadaju velikim stvarima. Ovo se pokazalo tačnim i u porodicama s visokim i u porodicama s niskim primanjima.

  Ako vam je majka išla u srednju školu ili na fakultet, vjerovatno ćete i vi

  Djeca koju su rodile mlade majke koje nisu završile srednju školu uglavnom idu majčinim stopama i ne završavaju srednju školu, a još manji broj njih dođe do fakulteta, tvrde istraživači sa Univerziteta u Michiganu, koji su 2014. proveli studiju koja se bavila ovom temom. S druge strane, djeca majki koje imaju srednje i visoko obrazovanje uglavnom su završavala na fakultetima.

  Ako vam je majka bila pod stresom, vjerovatno ste loši u matematici

  Vrijeme koje roditelji provedu sa svojom djecom između njihove 3. i 11. godine svakako ima uticaja na njihovo akademsko postignuće i emocionalno stanje. Ipak, najveći uticaj ima mentalno stanje roditelja, posebno majke. Jedna studija iz 2015. godine otkrila je da kada su majke pod stresom, neispavane ili nervozne, to može dovesti do emocionalnih problema i problema u ponašanju djeteta, između ostalog i do slabijeg uspjeha u području matematike.

 • Ako ste žena, a vaša majka je radila, zarađujete više od žena čije majke su bile domaćice

  Studija Harvardske škole biznisa otkrila je da kćeri majki koje su bile zaposlene tokom njihovog odrastanja zarađuju 23 posto više nego kćeri onih koje su bile domaćice. Osim toga, one stiču više obrazovanja i dolaze na menadžerske pozicije češće nego druge žene.

  Ako vam je majka pokazivala ljubav i bila pažljiva dok ste bili beba, veća je vjerovatnoća da ste bili bolji u školi

  Kada roditelji naprave ugodnu atmosferu punu ljubavi u prve tri godine života svog djeteta, veća je vjerovatnoća da će ono imati bolje ocjene u školi, zaključila je jedna studija iz 2017. godine.

  Ako su vas roditelji naučili verbalizirati svoje osjećaje, manji je rizik da ćete se razvesti

  Ako su vas majka i otac navodili izražavati svoje osjećaje i opisivati svoje složene emocije, lakše ćete komunicirati u vezama i u braku. To vam može pomoći riješiti konflikte koji drugim ljudima predstavljaju velike i nepremostive probleme. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,