Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deset korisnih stvari koje roditelji zabranjuju djeci, a ustvari im mogu pomoći u odgoju

Preuzmite sliku

Roditelji na društvenim mrežama pišu da se odgajanje djeteta sastoji od toga da stalno pokušavate pronaći ravnotežu između onoga što osjeća da ono može učiniti bilo šta u životu i povremeno vičući „Ne može to!“, piše Bright Side.

Čitajući članke naprednih dječjih psihologa često se može naići na savjete kako ne treba koristiti zabrane pri odgajanju djeteta, ali svi razumijemo da je to gotovo nemoguće, prenosi Tuzlanski.ba.

Ipak, postoje stvari koje roditelji zabranjuju uzalud, a mi smo naučili koje stvari ne bismo trebali zabranjivati našoj djeci.

Sušenje i bojenje odjeće

 • Nažalost za ove roditelje, najbolji način da dijete upozna spoljašnji svijet je šetajući i istražujući svoje okruženje. Nije iznenađujuće što u tim trenucima dijete zaboravlja koliko košta odjeća koju nosi, kao i ime modnog dizajnera čije je ime napisano na etiketi njihove majice koju su isrpljali u travi.

  Ako vam smeta to što odjeća koju ste djetetu kupili više ne izgleda uredno, možda je bolje da dječji ormar podijelite na jedan dio za šetnje i jedan dio za tzv. službene događaje.

  Jedenje brze hrane

 • Budimo iskreni: gotovo svako dijete voli brzu hranu – sve one slane grickalice, masne krofne i slatkiše koji ostavljaju ljepljiv nered na dječjim rukama kojima kasnije dodirnu sve oko sebe. Kad roditelji zabrane ovu vrstu hrane, ona postaje tabu u dječjem umu i jede se već u prvoj prilici.

  Stručnjaci smatraju da bi roditelji trebali povremeno kupovati brzu hranu za svoju djecu kako bi ih shvatili da mogu imati paket čipsa kod kuće, a da ne moraju pojesti cijelu kesu odjednom. Štaviše, djeca će shvatiti da nema potrebe sakriti vrećicu tajno pojedenih slatkiša od majke.

  Trošenje ličnog novca na beskorisne stvari

 • Prema istraživanju, današnja djeca često troše lični novac na izlet s prijateljima, digitalne uređaje, igračke, odjeću ili obuću, hranu i prijevoz. Mnogi roditelji smatraju glupim da troše novac na beskorisne stvari, pa često pokušavaju ograničiti dijete da obavlja nepotrebne kupovine uz pomoć zabrana ili predavanja. Međutim, roditelji bi trebali prestati koristiti ovaj pristup iz 2 razloga:

  Prije svega, jednom kada ste djetetu dali novac, on je postao njihovo vlasništvo. I samo oni mogu odlučiti na šta će trošiti taj novac. Ovo je posebno važno u porodicama u kojima djeca zarađuju za kućanske poslove.

  Drugo, moglo bi biti korisno da dijete troši novac na gluposti i zatim žali zbog toga. Samo svojim postupkom naučit će se kako kontrolisati potrošnju i razlikovati želje u datom trenutku od stvarno važnih potreba i želja.

  Biti bezbrižan

 • Psiholozi su ozbiljno zabrinuti da su moderna djeca postala mnogo tjeskobnija, zaokupljenija i depresivnija u odnosu na prethodne generacije. Razlog se djelomično krije u činjenici da mnoga djeca moraju sudjelovati u nečemu sličnom trci kako bi stekla određeno znanje. Školski program postaje sve teži i zasićeniji, a broj trendova je također u porastu.

  Zato moderno dijete ima intenzivnu potrebu da ne radi ništa. Ako u rasporedu vašeg djeteta ima slobodnog prostora, nemojte ga požurivati sa novim zadacima. Ponekad je potrebno ne imati šta raditi i osjećati se sretnim i slobodnim raditi sve što želite.

  Preskakanje odlaska u školu

 • Ponekad bismo čak trebali pomoći djetetu da sebi organizuje slobodno vrijeme, posebno kada primijetimo da su u depresiji ili su napeti. Dobar akademski učinak nije glavna stvar, glavna stvar je mentalno i psihološko zdravlje školskog djeteta koje se sniježilo pod školskim zadacima. Ako vidite da je vašem djetetu potreban odmor, dajte im priliku da uspore i osluškuju sebe: Šta žele? Šta oni vole raditi? O čemu sanjaju? Jer ponekad je teško pronaći vreme i energiju za traženje odgovora na tako jednostavna pitanja u vrtlogu svih zadataka koje imaju i roditelji i djeca.

  Svađanje s odraslima

 • Ova vrsta zabrane mogla bi biti opasna kada su u pitanju mlađa djeca. Za njih je važno da znaju da nisu svi odrasli podjednako dobri i da sve svoje poteze i zahtjeve ne treba ili čak trebaju odmah obaviti.

  Što se tiče djece koja su starija, to je više pitanje etike. Nažalost, mudrost i pravda postaju sve manje ovisni o dobi osobe. Ponekad se starija osoba možda u nečemu griješi ili se ponaša nepristojno. Važno je u ovim situacijama naučiti braniti svoje mišljenje i lične granice. Odrasli, sa svoje strane, moraju naučiti svoje potomstvo da to rade bez argumenata, trzaja i uvreda (naravno ako to mogu i sami).

  Ako mislite da ste izgubili kontrolu nad tinejdžerom jer su se prečesto počeli svađati sa vama, sjetite se samo da je prepirka bojno polje za dvije, a ne samo za jednu osobu. I pokažite svom djetetu pozitivan primjer pretvarajući prepirku u potrazi za rješenjima.

  Odabir odjeće

 • Oči mnogih roditelja počinju trzati se tokom kupovine sa djecom. I to ne samo zbog cijena, ogromnog izbora i stalnih argumenata, već i zbog činjenice da se ne slažu sa stvarima koje vole njihova djeca. Psiholozi mole roditelje da budu mirni. Na kraju krajeva, niste vi koji ćete nositi te rastrgane traperice ili duksericu opranu od kiseline. Bolje je da pustite svoje dijete da sami biraju iz 2 razloga:

  Čineći to, dijete oblikuje svoje lično „ja“. Oni rade na svojoj individualnosti i nađu svoje mjesto u društvu.

  Drugi je razlog pragmatičniji – vaše dijete će nositi tu odjeću, umjesto da je sakriva u dubini svog ormara. Štaviše, nosit će ih bez svađe svako jutro i praviti mrzovoljna lica.

  Biti neposlušan

 • Mnogi roditelji su upoznati sa izrazom “neposlušno dijete”. U početku se čini da iza toga ne stoji ništa osim glavobolje majke. Ali pokušajmo utvrditi šta bi bilo suprotno od toga. Ovo je dijete koje se automatski pokorava i radi sve što se od njega traži. To će dijete prerasti u poslušnu odraslu osobu koja nema šanse da se zauzme za sebe ili za svoje interese. I vjerujte nam, oni oko njih će rado iskoristiti ovu osobinu.

  Slažemo se da je odgajanje neposlušne djece težak zadatak, ali oni obično izrastaju u samouvjerene odrasle ljude koji su spremni djelovati, umjesto da šapuću sebi „Ne možeš to“.

  Raditi stvari koje su za odrasle

 • Moderni psiholozi kažu da su djeca počela prebrzo sazrijevati. Pa, to i ne čudi, pogotovo u svijetu u kojem se uvijek čuje: „Više nisi dijete“, ili „kada ćeš odrasti?“ od roditelja. Djeca neće mentalno rasti klikom nečijih prstiju – mogu se pretvarati da su zrela, ali neće biti spremna za poteškoće koje donosi odraslost. Ako vaše dijete dugo održava svoje interese i hobije iz djetinjstva, nema smisla zadržavati ih od tih stvari. Neka vaše dijete raste vlastitim tempom.

  Igranje video igrica

 • Baldijeve osnove u obrazovanju i učenju – besplatna je video igra za preživljavanje u kojoj djeca trebaju riješiti matematičke zadatke kako bi prešli na sljedeći nivo.

  „Neka djeca odrastaju želeći da igraju bejzbol čitav dan, ali ja sam želio da igram video igre. Nažalost, moji roditelji su vjerovali da ću pržiti mozak zbog ljubavi prema video igrama, tako da sam bio ograničen na sat vremena ekrana prije večere”, kaže Chris Bergman, izvršni direktor velike kompanije koja stvara aplikacije. Takođe je priznao da svoju djecu ne sprječava da igraju računarske i telefonske igrice, i vjeruje da upravo zahvaljujući ovom pristupu održavaju tako miran stav u ovakvoj vrsti zabave.

  Istraživanje je otkrilo da su video igre korisnije za dječiji mozak od gledanja televizije. Sve zato što igre uče njihov mozak da brzo reaguje i pročita informacije. Ova će vještina biti korisna djeci kada odrastu i žive u tehnološki naprednom okruženju koje je još razvijenije od trenutnog.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,