Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Depresiju odaje način govora i pisanja

Nova studija, objavljena u sferi kliničke psihologije, sada je otkrila vrstu riječi koje mogu tačno da preciziraju da li neko pati od depresije.

Analize tekstova računarskim metodama omogućuju obradu izuzetno velikih baza podataka u nekoliko minuta. To može pomoći u pronalaženju jezičnih značenja koje bi ljudima mogle da promaknu, jer se kompjuterski može izračunati i postotak učestalosti pojedinih riječi i skupova riječi, leksičke raznolikosti, prosječna dužina rečenica, gramatičke obrasce i mnoge druge parametre, prenosi cdm.

Jezik se može podijeliti na dvije komponente: sadržaj i stil. Sadržaj se odnosi na značenje ili predmet izjava. Osobe s simptomima depresije koriste pretjeranu količinu riječi koje prenose negativne emocije, naročito negativne pridjeve i priloge, npr. “usamljen”, “jadan”, “tužan” ili “bijedan”.

Još zanimljivije je korištenje zamjenica. Oni sa simptomima depresije koriste znatno više ličnih zamjenica za prvo lice jednine, poput “mene”, “ja” i “sebi”, a znatno manje zamjenice za drugo i treće lice jednine ili množine, poput “on”, “oni” ili “ona”.

Ovaj uzorak korištenja zamjenice sugeriše da su osobe s depresijom više usmjerene na sebe, a manje povezane s drugima. Istraživači su istakli da su zamjenice zapravo pouzdanije u prepoznavanju depresije od negativnih emocija.

Jezički stil se odnosi na način na koji se izražavamo, ali ne i na sadržaj. Istraživači su proučavali veliku količinu tekstova na 64 različita internet foruma za mentalno zdravlje i obuhvatili 64.000 ispitanika.

“Apsolutne riječi” koje prenose apsolutne veličine ili vjerovatnoće, kao što su “uvijek”, “ništa” ili “potpuno”, bolje su ukazivale na mentalno stanje nego korištenje zamjenica ili iskazivanje negativnih emocija.

U poređenju s 19 različitih kontrolnih foruma (npr. Mumsnet i StudentRoom), češće korištenje apsolutnih riječi je otprilike 50 posto veće u anksioznom i depresivnom stanju, a otprilike 80 posto veće kod suicidalnih članova foruma.

Istraživanje je obuhvatilo i forume na koje su se javljale osobe koje su smatrale da su se oporavile od depresivne epizode i pišu pozitivne i podsticajne tekstove o oporavku. Ovdje su otkrili da su riječi kojima su izražavali negativne emocije koristili na nivoima uporedivih tzv. kontrolnih foruma- koristili su takve riječi u uobičajenim količinama, dok su povećali broj riječi kojima su izražavali pozitivne emocije za čak 70 posto. Ipak, učestalost apsolutnih riječi ostala je znatno veća od uobičajenog.

Moguće je da jezik koji se povezuje s depresijom ne mora uvijek ukazivati na depresiju, već samo na prolazne patnje. Ali, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 300.000.000 ljudi upravo proživljava depresiju, a ta je brojka narasla od 2005. godine za čak 18 posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,