Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dekoraterka slastica pokazala je kako se neprodane torte “preprave” i ponovno stave u prodaju

Preuzmite sliku

Nije li sjajno prošetati slastičarnicom ili odjelom kolača neke trgovine i vidjeti sve te divne torte? Bilo da se radi o divovskoj čokoladnoj mousse torti ili pak onoj voćnoj sa savršenom glazurom (kakva nam nikad ne ispadne kod kuće) nevjerovatno je odlučiti se za samo jedan desert.

Ali jeste li se ikada zapitali šta se događa sa svim onim neprodanim tortama i kolačima? Nakon završetka praznika, ti kolači su gotovo uvijek jako sniženi i jednostavno nestanu s polica. Iako je istina da se većina baci, postoje neke kompanije koje imaju praksu smanjenja otpada.

To je ono što je jedna TikTokerica demonstrirala pokazavši ponovno napravljenu glazuru smrznute torte koju su trebali pripremiti za drugog kupca. Korisnica koja se krije iza računa @tiffanys_cakes snimila je isječak koji pokazuje kako skida glazuru s torte za rođendan. Nestali su baloni i šareni ukrasi, a zamijenila ih je pohvalna poruka za novopečenog maturanta.

Tiffany radi kao dekoraterka torti u Walmartu, a kada je kupac zatražio bijelu tortu s po želji napravljenim ukrasima, nije željela potrošiti savršeno dobru i gotovu bijelu tortu koju je imala na hlađenju u zamrzivaču. Pa se primila posla. Prilično je očito da su ukrasi za glazuru na torti pomalo kruti (više nego vjerovatno da su se ukrutili zbog hlađenja), a nakon prepravka pokazuje savršeno dizajniranu tortu spremnu za maturalnu zabavu.

@tiffanys_cakesAnswer im_siowei

♬ original sound – TiffanyCakes

Međutim, postoji niz ljudi koji misle da je ta praksa odvratna. Zbog te činjenice Tiffany objašnjava u sljedećem videu: “Ova torta je bila svježa iz zamrzivača. Ova se torta neće ‘osušiti’. Ovo nije odvratno.” Jedna korisnica napisala je što misli o ovoj praksi: “Svi ćemo dobiti kolače s isteklim rokom trajanja”, našalila se jedna osoba. Drugi korisnik TikToka napisao je: “Svježe iz zamrzivača je oksimoron.”

Bilo je puno drugih slastičara i dekoratera torti koji su se javili i rekli da nema ništa loše u tome da se kolači izvade iz zamrzivača i ponovno zamrznu.

“Većina profesionalnih pekara čuva torte zamrznute. Ako se pravilno pohranjuju, ne biste mogli uočiti razliku. Čak su i svadbene torte smrznute“, rekao je korisnik TikToka. Drugi je napisao: “Omatanje slojeva prije nego što se ohlade i zamrzavanje zadržava vlagu.”

Dakle, ne, zapravo nema ništa loše u tome da zaposlenica Walmarta izvadi pravilno smrznutu tortu iz zamrzivača i zatim je ponovno zamrzne u drugu svrhu, pod uvjetom da je na vrijeme stavljena u zamrzivač. Već ledene torte zapravo pomažu da se zapečati svježina kada se smrzavaju, tako da znaju što rade. (miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,