Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danska televizija djeci pokazala gola odrasla tijela, pa izazvali burne reakcije

Preuzmite sliku

Producenti kažu kako je ideja bila pokazati djeci različitog ljudskog tijela te im objasniti kako u njemu nema ništa sramotno. Svi učenici su imali između 11 i 13 godina, a roditelji su potpisali saglasnost za snimanje.

Petero odraslih ljudi, različite životne dobi, bez odjeće je poziralo pred učenicima jedne osnovne škole iz Kopenhagena, a sve skupa odvijalo se TV emisiji Ultra, na danskoj nacionalnoj televiziji. Riječ je o emisiji edukativnog karaktera, a iako su skandinavske zemlje poprilično liberalnih svjetonazora, ovakav je model dječjeg učenja čak i u toj zemlji podijelio publiku i pokrenuo burnu raspravu, prenosi 24sata.hr.

  • Učenici su bili pripremljeni na sadržaj emisije, a roditelji svakog od njih potpisao je saglasnost da njegovo dijete prisustvuje snimanju emisije, čija je ideja bila pokazati djeci različitost ljudskog tijela te im objasniti kako u ljudskom tijelu nema ništa sramotno. Svi učenici su imali između 11 i 13 godina.

    Voditelj emisije Jannik Schow ohrabrio ih je rekavši im da nema loših ni krivih pitanja, a neki od njih bez srama su postavljali pitanja ‘modelima’. Zanimale su ih tetovaže, ljudske dlake, intimni dijelovi tijela…

    Producenti emisije pojasnili su kako su s djecom ranije provedeni potrebni razgovori te im je rečeno da u bilo kojem trenutku mogu napustiti snimanje, ako se iz bilo kojeg razloga ne osjećaju ugodno, no kako kažu, svih 250 djece do kraja je bilo prisutno.

  • Najžešće reakcije na emisiju u toj zemlji stigle su od strane desničarske Danske narodne stranke, koja je optužila televiziju, zaključivši da kvari njihovu djecu i nameće im određenu propagandu. Traže da se emisija ukloni s YouTube platforme, no kako se to zasad nije dogodilo vijest su prenijeli brojni svjetski mediji, a rasprava o ovoj emisiji prelila se na kanale društvenih mreža. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,