Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Danas je najdepresivniji dan u godini

depresija
Preuzmite sliku

“Blue monday” – najdepresivniji dan u godini, pada svakog trećeg ponedjeljka u januaru

depresijaKako se osjećate od jutros? Najvjerovatnije ne baš najbolje, budući da je danas “blue monday”, odnosno najdepresivniji dan u godini, koji pada svakog trećeg ponedjeljka u januaru. Normalno je da se danas većina nas osjeća tužno i nesrećno.

Trećeg ponedjeljka u godini postaje nam jasno da nema šanse da u djelo sprovedemo svoje novogodišnje odluke, osjećamo opšti pad u motivaciji, ljeto još nije na vidiku, tako da je sasvim razumljivo što ne želimo da ustanemo iz kreveta. Ne pomaže ni činjenica da smo izloženi minimalnom broju sati dnevnog svjetla.

Jedina dobra vijest glasi da ćemo koliko već sutra biti u boljoj formi. Sve što je potrebno jeste da u naredna 24 sata samo stisnemo zube, preguramo dan i ranije legnemo u krevet. Stručnjaci savjetuju da što više budemo na prirodnom svjetlu ili barem da sjedimo pored prozora.

Teoriju o depresivnom ponedeljku osmislio je prije osam godina psiholog Klif Arnal, kombinujući u naučnu formulu dane do prvih sljedećih praznika, januarski minus na računu i vjerovatnoću odustajanja od novogodišnjih odluka.

Teza se zasniva na “efektu hibernacije” – periodu u godini kada se ljudi osećaju umorno, ne vežbaju, ostaju u kući i teše se hranom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: