Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Daisugi: Stara japanska tehnika omogućava eko proizvodnju drveta bez sječe šuma…

Preuzmite sliku

Ova tehnika pod nazivom Daisugi dolazi još iz 14. stoljeća i novost je za mnoge ljude. Radi tako da se posebno posađeno stablo cedra obilno obrezuje kako bi se proizvele ‘mladice’ ili izdanci.

Japan je intrigantna zemlja koja nikada ne prestaje nadahnjivati ​​ljude težeći ka savršenstvu. Čini se da je potraga za izvrsnošću nešto što je duboko usađeno u kulturu, a prikazuje se na različitim područjima života i na različite načine, prenosi 24sata.hr.

Većina nas već je upoznata s pojmom bonsai – japanskom umjetničkom formom starom više od hiljadu godina, a koja proizvodi mala stabla koja oponašaju izgled stabala pune veličine. Ali mnogi još uvijek nisu čuli za daisugi. Iako ta tehnika ima sličnosti s bonsaijima, rezultat koji se dobije znatno se razlikuje.

Ova tehnika koja dolazi još iz 14. stoljeća i novost je za mnoge ljude. Nakon što je na Twitteru dobio više od 17 hiljada lajkova, objava koju je napisao korisnik Wrath Of Gnon također se našao i na drugim platformama društvenih mreža, uključujući Imgur i Reddit.

Navodno postoji drevna japanska šumarska tehnika zvana ‘daisugi’

Održivo šumarstvo odnosi se na drvodjelstvo bez sječe stabala. Daisugi je japanska šumarska tehnika u kojoj se posebno posađeno stablo cedra obilno obrezuje (smatrajte ih divovskim bonsaijima) kako bi se proizvele ‘mladice’ koje postaju savršeno ujednačene, ravne i potpuno bez čvorova.

 • Izvorno su je izumili stanovnici regije Kitayama, a metoda se koristila za rješavanje problema nestašice sadnica. U regiji je bilo malo ravnog zemljišta, a sadnja i podizanje stabala na strmim padinama pokazala se izuzetno teškom. Kao rezultat toga, daisugi tehnika omogućila je botaničarima da smanje broj plantaža, ubrzaju ciklus žetve i proizvedu gušće drvo.

  Tokom godina, popularnost takvog krojenja stabala opadala je. Danas ove vrste cedra uglavnom rastu u uređenim vrtovima zbog svog vitkog i elegantnog izgleda

  Identična bonsai tehnici, ova se metoda razvila još u 14. stoljeću

  Izdanci se pažljivo i nježno obrezuju svake dvije godine, ostavljajući samo vrhove grana, kako bi rasle ravno. Berba traje 20 godina, a iz starog debla mogu narasti i do stotine izdanaka odjednom. Ova tehnika je nastala u 14. stoljeću.

  Koristi se na sugiju – japanskom cedru

  U 14. stoljeću oblik vrlo ravne i stilizirane sukiya-zukuri arhitekture bila je visoka moda, ali jednostavno nije bilo gotovo dovoljno sirovina za izgradnju domova za svakog plemića ili samuraja koji ga je želio. Otuda potiče pametno rješenje korištenja bonsai tehnike na drveću.

 • Ovom tehnikom se dobije drvo mnogo gušće od uobičajenog sugija

  Drvo proizvedeno ovom metodom je 140 posto fleksibilno te 200 posto gusto/čvrsto kao i standardni cedar, drugim riječima apsolutno je savršeno za krovne grede i krovno drvo gdje estetika zahtijeva vitko, otporno i savršeno ravno drvo.

  Jedinstveni izgled daisugija čini ih privlačnima u ukrasnim vrtovima

  Daisugi izgleda vrlo osebujno, pa čak i kada je potražnja za sječama pala u 16. stoljeću, potražnja za njima u ukrasnim vrtovima ostala je ista, piše Bored Panda (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,