Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dadilja podijelila metode koje joj pomažu da se djeca igraju zajedno i složno

Preuzmite sliku

Međusobno druženje je toliko važno za razvoj naše djece i, naravno, zadovoljstvo je gledati ih kako stiču nove prijatelje. Ali da li ste ikada zabrinuti zbog susreta vašeg djeteta sa drugom djecom?

Dadilja Fatima Ali otkriva svoje najbolje savjete za čuvanje bez stresa, piše The Sun.

Uskočite kada uzmu nešto od drugog djeteta

Kada mala djeca otkrivaju kako svijet funkcionira, ponekad mogu zaboraviti kako sarađivati ​​na društveno prihvatljiv način. Za neku djecu, to se može manifestirati kao hvatanje stvari i bježanje – umjesto da ljubazno pitaju i nježno se igraju, prenosi Tuzlanski.ba.

Kad god neko od djece koju čuvam zgrabi ili ugrabi nešto od nekog drugog, uvijek ih zamolim da to vrate djetetu koje je koristilo. Redovno podsjećanje djece da pitaju i čekaju prije nego što uzmu nešto će ojačati dobro ponašanje i pomoći im da shvate kako da budu strpljivi i poštuju stvari drugih.

Pecite kolače ili radite nešto oko bašte

Kooperativne igre i aktivnosti su odličan način da se djeca upoznaju s idejom dijeljenja dok se igraju. One stvaraju prilike za djecu da rade zajedno dok rade nešto zabavno.

To im daje priliku da iskuse kako im dijeljenje, komunikacija i saradnja mogu pomoći da izgrade prijateljstva i osjećaju se dobro.

 • Kada planirate zajedničku aktivnost, pokušajte osigurati da nema pobjednika i poraženih i da će djeca morati da se izmjenjuju i dijele materijale.

  Dobre stvari koje možete isprobati uključuju slagalice, kuhanje, vrtlarstvo ili izgradnju jazbine. Još jedna zabavna igra u kojoj moja djeca uživaju je igra ‘prati vođu’, gdje svako dijete ima priliku da bude vođa i diktira akcije ostatku grupe, poput ‘dodirni prste na nogama!’, ‘mrdaj se kao crv’ !“ ili „skoči u krug!“.

  Ohrabrite ih da donesu igračke

  Djeca često ne mogu odoljeti novoj igrački. Vaše dijete će tada morati učiti kako da dođe na red igrajući se s novom igračkom koja pripada njegovom prijatelju.

  Ovo je odličan način da navedete djecu da vježbaju dijeljenje. Možda shvate da će im, da bi se igrali sa igračkom svog prijatelja, morati pustiti da se igraju sa svojom igračkom. Pokušajte da se ne miješate osim ako nije neophodno.

  Pogledajte svoje ponašanje

  Nikada nije prerano pričati i demonstrirati način na koji se odnosi na poštovanje prema drugim ljudima.

  Dakle, šta god da radite sa svojom djecom – bilo da gledate film, čitate knjigu, na sastanku ste ili komunicirate s njima tokom dana – nemojte se bojati započeti razgovore o dijeljenju, ukazati na dobro ponašanje i pokazati im kako to izgleda u praksi.

  Postavljanje granica u cilju modeliranja dobrog ponašanja također može pomoći. Na primjer, ako se očajnički žele igrati na vašem iPad-u nekoliko minuta, možete reći ‘Mama ga sada koristi, ali možeš ga dobiti za deset minuta. Možeš ga koristiti petnaestak minuta, ali će nakon toga mami trebati natrag’.

  Kada vrijeme istekne (koristite tajmer ako je potrebno) držite se svoje riječi i nametnite granicu.

  Ovo će pomoći djeci da istraže ideje o tome kako izgleda dijeljenje, kako da poštuju druge i kako da se smjenjuju.

 • Dajte djeci dovoljno vremena za slobodnu igru

  Dakle, ako djeci pružite puno prilika da se igraju s drugima i istražuju različite načine komunikacije, uskoro će shvatiti prednosti lijepe igre i dijeljenja.

  Konačno, kada se mala djeca ne igraju lijepo ili ne dijele, mogu završiti da se osjećaju odbačeno kada druga djeca nisu toliko željna da se igraju s njima.

  Kada njihovo ponašanje ima negativne posljedice i učini da se osjećaju loše, ubrzo će shvatiti da moraju promijeniti svoj pristup. Kao roditelj ili dadilja, trebali biste ohrabriti, objasniti i ojačati kako izgleda dobro ponašanje.

  Igranje, druženje i interakcija s drugima pomoći će im da shvate da se lijepo igranje i dijeljenje isplati, pomažući im da izgrade bliska prijateljstva sa svojim vršnjacima, da se osjećaju dobro i da se više zabave.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,