Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate zašto skoro svi nose djecu s lijeve strane?

Preuzmite sliku

A to nema nikakve veze jeste li ljevak ili dešnjak   

Jste li ikada primijetili da svoje dijete uvijek, ali uvijek nosite u lijevoj ruci i da su vam nakon mjeseci nošenja djeteta na toj strani mišići lijeve ruke jači nego oni na desnoj? I koliko god se trudili prebaciti dijete na desnu ruku i tako ga nositi jednostavno – ne ide. Nositi dijete u desnoj ruci jednostavno je malo – nezgrapno. Zašto li je to tako?

Znanost srećom ima odgovor, a ona kaže da gotovo 80 posto ljudi obavezno nosi dijete baš s lijeve strane, i to nema toliko veze jesu li roditelji ljevaci ili dešnjaci, već s time da je nošenje u lijevoj ruci sigurnije za dijete. Poenta je u tome da lijevom rukom upravlja desna strana mozga, a ona je zadužena za procesuiranje informacija, a posebno emocija.

To znači da nošenje djeteta u lijevoj ruci omogućuje desnoj strani mozga da bolje percipira i bolje “vidi” dijete te brže i lakše uoči djetetove potrebe. I to je zapravo glavni razlog, to nam je naša evolucija dala pa se stoga i puno lakše, već u početku bebinog života, nekako privikavamo da dijete nosimo u lijevoj ruci te nam je stoga čak i nezgrapno zamijeniti ih. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje