Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Da li treba oprostiti prevaru: Ovo su 4 oblika varanja koji ne uključuju fizički odnos

Varanje dolazi u različitim oblicima i ne mora biti isključivo fizički odnos.

Naravno, najpopularniji oblik varanja uključuje spolne odnose s osobom izvan veze, ali varanje, nevjera i prevara za različite ljude ima i različita značenja. Ono što neko smatra nevinim i neškodljivim može biti štetno za vezu i partnera.

Varanje je postalo mnogo jednostavnije i pristupačnije u eri pametnih telefona i društvenih mreža. Danas postoji mnogo načina na koje možemo petljati partneru iza leđa, a koje ne mora uključivati sam fizički čin.

Postoji nekoliko oblika varanja koji nemaju nikakve veze sa seksom, a koji bi te mogli uvaliti u neugodnosti s partnerom:

Emocionalno varanje

Emocionalne afere su opasne jer nisu uvijek najočitije. Vrlo je lako ući s nekim u emocionalnu aferu, a to ni ne shvatiti. Ovakav oblik varanja uključuje povjeravanje osjećaja i emocija nekom drugom umjesto partneru. Oslonac i utjehu bi trebala tražiti u svom trenutnom partneru, a ne u nekom izvan vaše veze.

Varanje na mreži

Htjeli to priznati ili ne, društveni mediji vladaju svijetom. Toliko svakodnevnog života se odvija na njima i zbog toga je vrlo lako započeti “nevini” flert na nekoj od društvenih mreža ili aplikacija. Čak i ako misliš da je to sve opušteno i zabavno, trebala bi znati da bi to tvoj partner mogao smatrati nevjerom. To i jest neka vrsta varanja, samo na novoj platformi.

Romantično varanje

Od svih oblika varanja, ovo je, uz fizičko, jedan od najgorih oblika. Kad je nečiji partner bio fizički aktivan s nekim drugim, prevarenoj je strani oprost i oporavak lakši kada spoznaju da je to bio samo trenutak slabosti koji nije uključivao nikakve emocije. Međutim, kada se jedan od partnera upusti s nekim u romantični, emotivni odnos, tada je veza na klimavim nogama jer postoje osjećaji prema nekom drugom koji mogu značiti kraj trenutnom odnosu.

Varanje objektom

Varanje objektom je vrsta varanja koja ne uključuje druga ljudska bića već neki objekt, hobi, posao, projekt, interes ili nešto drugo. Radi se o kompromitiranju kvalitete odnosa između partnera i vremena koje provode zajedno. Naravno da je poželjno, a i zdravo, da svaki partner ima život izvan odnosa, ali ono ipak treba biti prioritet. Veza ne može opstati ako joj se ne posveti dovoljno vremena i truda. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,