Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li su djeca koja ranije progovore inteligentnija?

Preuzmite sliku

Djeca koja ranije progovore ranije mogu riječima izraziti sve što im se vrzma po glavama. Naučnici ipak navode da rani govor nije obavezno povezan s inteligencijom.

Kad bi bio usko povezan, djeca s raznim mentalnim poremećajima ne bi nikada naučila da govore. Takođe, tada ne bi bilo djece s poremećajima u razvoju govora koja se u svim drugim područjima razvijaju normalno.

Naučnici pretpostavljaju da rani govor jeste mogući pokazatelj visokog IQ-a, ali obrnuto ne vrijedi. Dakle, ako dijete tek s dvije godine počne da pokazuje interesovanje za govor i tek tada izgovara prve riječi, moguće je da će se već u osnovnoj školi pokazati da je zapravo riječ o pravom malom Einstanu.

A postoje i ćutljiva djeca, koja oko druge godine odjednom počnu da izgovaraju cijele rečenice. Iako se često govor s vremenom sam pojavi, neke sumnjive znakove ne treba olako odbacivati.

Već u prvim mjesecima može se desiti da se beba još uvijek oglašava monotono poput novorođenčeta ili da u drugoj polovini godine dijete nije počelo gugutati. Razlog za to mogu biti poremećaji sluha i što prije potražite pomoć to će biti bolje za djetetov razvoj govora. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,