Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste znali: Ovo su najprljavija mjesta u vašem domu

Preuzmite sliku

Borba s prljavštinom i prašinom u domu mnogima od nas je svakodnevica, ali skrivene bakterije vrebaju i na mjestima na kojima ih ne očekujemo. Istraživanja su pokazala da, uz očekivana mjesta, poput kante za smeće ili wc-a, prljavština vreba i tamo gdje je ne očekujemo. 

Kuhinja je  jedno od najprljavijih mjesta u kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper. Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage. Posebno omiljena meta bakterijama su daske za pripremu hrane. Zato ih očistite  temeljito. Druga oaza za baketrije suspužvice za pranje suđa.

Razmislite, koliko puta dnevno uđete u hodnik i upalite svjetlo ne razmišljajući o tome što ste dirali prije toga? Dirate ih nakon što dođete s posla ili iz javnog prijevoza. Upravo zato važno je barem jednom sedmično očistiti kvake, ručke i prekidače po cijelom kućanstvu kako bi uništili bakterije koje ste izvana donijeli. To možete napraviti uz pomoć antibakterijskih maramica.

Pametni telefoni, tipkovnice i TV daljinski upravljači leglo su bakterija, a razlog tome je jednak kao i s kvakama, ručkama i prekidačima. Tim se predmetima koristimo bez razmišljanja o higijeni i stvarima koje smo prije rukovanja s njima, dotakli. Često ih ostavljamo na stolu, ili ugaonoj garnituri u dnevnom boravku. Ova lista ne bi mogla proći bez kupatila, ali, vjerovali ili ne, najprljaviji predmeti u kuptilu su  četkice za zube. Da biste spriječili da postanu leglo bakterija redovito ih mijenjajte.

Svi električni uređaji privlače prašinu, a primjetit ćete da je naviše ima oko kablova. Antistatski sprejevi mogli bi vam olakšati posao. Istraživanja su pokazala da su nam i kreveti jako prljavi, a jedini način da se to izbjegne jest redovito mijenjanje posteljine, stručnjaci kažu – dva puta sedmično. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,