Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste znali da često uvrtanje pramena kose može biti znak mentalnog poremećaja?

Preuzmite sliku

Uvrtanje pramena kose oko prsta je poprilično česta navika. Osobito kod djece koja mogu vrtiti kosu kao način smirivanja u stresnim situacijama ili prije spavanja, a to im može biti i jednostavan način za rješavanje dosade.

Iako je većinom riječ o bezazlenoj navici, ponekad je važno prepoznati znakove upozorenja.

Ima li uvijanje kose neke nuspojave?

Uvrtanje pramena kose oko prsta može imati nuspojave, poput lomljenja kose i slabljenja pramenova, pojavljivanja čvorova u kosi, pojave ćelavih dijelova na tjemenu i gubitka kose te ispucalih vrhova.

Također postoji vjerovanje da navike kovitlanja kose mogu dovesti do trihotilomanije. Ovo je poremećaj mentalnog zdravlja koji uzrokuje neodoljiv nagon za čupanjem vlastite kose, prenosi index.hr.

Uvrtanje kose kod odraslih

Ako ste odrasla osoba s navikom uvrtanja pramena kose, moguće je da je to jednostavno navika prenesena iz djetinjstva. No, to bi mogao biti i simptom drugih stanja. Neki stručnjaci vjeruju da postoji veza između ove vrste ponašanja i nestrpljenja, dosade, frustracije i nezadovoljstva.

Dodirivanje kose može ublažiti dosadu, a također vam može pomoći da se opustite kada se osjećate umorno. Ako vam kosa zbog te navike ne opada i ne oštećuje se, nemate razloga za brigu.

Simptom anksioznosti

Dodirivanje vaše kose možda je započelo u djetinjstvu ili adolescenciji i razvilo se u nešto što radite kad ste tjeskobni. Ako vrtite kosu kad se osjećate nervozno, ta bi navika mogla biti simptom anksioznog poremećaja.

Znak opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP)

Ako imate druge simptome OKP-a, vaša navika uvrtanja kose može biti dio vašeg stanja. Ostali simptomi OKP-a uključuju: uznemirujuće misli ili nagone koji se opetovano javljaju, ponavljajuća djela ili “rituale” koji privremeno ublažavaju stres i tjeskobu, simptome koji traju više od sat vremena dnevno i ometaju svakodnevni život.

No, samo uvrtanje pramena kose nije dovoljno da sugeriše dijagnozu OKP-a.

Uzroci uvrtanja kose kod mališana i starije djece

Kovrdžanje kose kod djece može započeti kao mehanizam za suočavanje sa stresom ili umorom tokom dojenačke dobi. Budući da je tokom djetinjstva teško izraziti komplicirane osjećaje ili kontrolisati ih, ponekad djeca stvore fizički mehanizam za suočavanje.

Je li uvrtanje kose simptom autizma?

Dodirivanje kose oblik je poticanja ili samostimulacije. Ostali primjeri poticanja uključuju: griženje noktiju, pucketanje prstima, mahanje nogom. To nije povezano s autizmom, ali neka poticajna ponašanja mogu biti povezana s njim.

Ponavljajuća ponašanja povezana s autizmom često uključuju: ljuljanje, mlataranje rukama ili pucketanje prstima, skakutanje na mjestu te hodanje na prstima.

Kada posjetiti ljekara?

Ako primijetite da uvrtanje kose negativno utječe na vaše zdravlje ili zdravlje djeteta, trebali biste potražiti savjet liječnika. Ako se suočite s gubitkom kose zbog ove navike, također biste trebali potražiti pomoć.

Ljekar porodične medicine će vas uputiti stručnjaku za mentalno zdravlje ako procijeni da ga vi ili vaše dijete trebate, piše Healthline. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje